Blini's van boekweitmeel

Blini's zijn kleine pannenkoekjes en ze komen oorspronkelijk uit Rusland. Je kan ze voorverpakt kopen in de supermarkt, maar ze kunnen nooit opboksen tegen de blini's die je zelf maakt. We serveren ze met gerookte zalm, dille en zure room. De boekweitbloem kan je gewoon bij Delhaize kopen. Je maakt er oa ook poffertjes mee of de gekende Japanse soba noodles.

Wat hebben we nodig:
  • 40 gr boekweitbloem
  • 125 gr patisseriebloem
  • snuif zout
  • 5 gr korrelgist
  • 150 ml room 40%
  • 175 ml volle melk
  • 2 eieren, gescheiden
  • 25 gr boter
  • 325 gr gerookte zalm
  • 200 ml zure room
  • verse dille
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de twee soorten bloem met het zout in een grote mengkom. 
  • Strooi de korrelgist aan de rand van de bloem.
  • Verwarm de room met de melk tot die lauw is. 
  • Voeg de eierdooiers toe aan de room en klop ze met een garde. Giet alles bij de bloem.
  • Klop het beslag met de garde en dek de kom af. 
  • Laat het beslag 1u rijzen. Het beslag moet nu schuimen en sponsachtig lijken.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Dek de kom opnieuw af en laat het beslag nogmaals 1u rijzen.
  • Smelt de boter in een zware, liefst gietijzeren pan. Giet de boter uit in een kommetje en hou een patisserieborsteltje bij de hand. Op die manier kan je voor elke blini je pan invetten.
  • Per pannenkoekje giet je 1 1/2 eetlepel beslag in de pan. Begin met 1 eetlepel en doe daarbovenop nog 1/2 eetlepel beslag. Dan heb je meteen de juiste hoeveelheid voor blini's van 10 cm diameter.
  • Bak de blini's aan elke kant slechts 40 sec. Hou ze warm.
  • Serveer de blini's met de zalm, zure room en verse dille.
TIP:

Ook lekker met opgeklopte room ipv zure room. Wat haringkaviaar als afwerking doet het ook altijd goed.
Blini's zijn niet zo dik als Amerikaanse ontbijtpannenkoekjes, alhoewel ze in de winkel wel zo verkocht worden.

Reacties