Parelcouscous uit Israël

Rond de kerstperiode is het altijd fijn vertoeven in het ISPC in Gent: drukte, lekkere hapjes, nieuwigheden om te ontdekken en leuk gezelschap. Ik beloof mezelf altijd plechtig om te beginnen zonder winkelkar, maar eenmaal ik de hoek om ben, moet ik al terugkeren omdat ik niet alles in mijn armen kan houden... Goede voornemens zijn dan ook meestal maar voor na de feestdagen hè?
Anyway, ik kocht voor het eerst parelcouscous in het ISPC dus. Heel leuk als aperitiefhapje, vooral als je parelcouscous neemt in verschillende kleurtjes. Het oog wil ook wat. De couscous die we normaal eten - die hele fijne graantjes - hoef je enkel te overgieten met heet water en na 5 min is de couscous klaar. Parelcouscous heeft wel wat meer tijd nodig, maar dat heeft ook zijn charme. Eet dit slaatje warm of koud en geniet van het leven.

Wat hebben we nodig:
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 zoete aardappel, geschild en in fijne brunoise gesneden
  • 850 ml bouillon
  • olie
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 400 gr parelcouscous
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 koffielepels mosterd
  • peper en zout
  • 4 eetlepels olie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 1 verpakking Chavroux geitenkaas
  • een handjevol pompoenpitten, getoast
Hoe gaan we te werk:
  • Gaar de wortel- en zoete aardappelblokjes in gezouten water. 
  • Verwarm de bouillon. Ondertussen verwarm je wat olie in een pan en fruit je de look aan. Voeg de couscous toe en laat hem even meetoasten. Overgiet met de warme bouillon. Zet het deksel op de pot, verminder de warmte en laat de couscous 15 min sudderen. Neem het deksel eraf - het vocht moet nu bijna weg zijn - en laat nog even verder garen. 
  • Neem de pot van het vuur.
  • Met het citroensap en de mosterd maken we de dressing. Kruid met peper en zout. Voeg geleidelijk aan de olie toe en klop met je vork tot een homogene dressing.
  • Meng de couscous met de wortel/zoete aardappel, rode ui, kikkererwten en geitenkaas. Overgiet met de dressing. Schep de pompoenpitten door het slaatje.
TIP:

Wil je dit slaatje op voorhand maken? Voeg de dressing en de pompoenpitten pas toe op het laatste nippertje.

Reacties