Pittige chorizo pasta

Moest ik enkel voor mezelf koken, zou ik nog veel vaker pasta eten dan nu. Er zijn gewoon absurd veel mogelijkheden met pasta en je hebt echt niet zoveel ingrediënten nodig. De Italiaanse keuken is eigenlijk best eenvoudig. Misschien wel een slaatje eten bij het pastagerecht, want er mogen wel wat meer groenten bij.
Foto Cathy Van de Moortele
Er ligt hier altijd wel een stuk gedroogde chorizo (mild) in de koelkast. Als je verse chorizo kan vinden, is dat nog een betere optie in dit recept, maar de gedroogde versie doet het zeker ook goed. De olie die je verkrijgt door de chorizo te bakken, zorgt voor een heerlijke saus.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr pasta (rigatoni is hiervoor heel geschikt)
  • 200 gr chorizo, in hapklare stukken gesneden (van de gedroogde versie verwijder je het velletje)
  • 2 tenen look, gepeld en fijngeperst
  • 300 gr tomaat, ontpit en door de blender gehaald
  • 2 eetlepels boter
  • enkele chilivlokjes (enkel als je milde chorizo gebruikt)
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Bak de chorizoschijfjes enkele minuten in een zware pan, type Creuset. Het vlees zal olie vrijgeven, dus je moet geen vetstof toevoegen.
  • Voeg de look toe, daarna de tomatensaus, de boter en de chilivlokjes.
  • Laat de saus 45 min pruttelen op een laag vuurtje, tot je ziet dat de boter zich scheidt van de saus.
  • Als de saus te intens wordt, voeg dan wat water toe.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Giet de pasta af, laat hem uitlekken en meng hem met de saus. 
  • Strooi de peterselie over het gerecht.
TIP:

Chorizo bewaart lang. Haal er gerust ene in huis en leg hem goed in het zicht in je koelkast. Wedden dat je hem voor tal van gelegenheden gebruikt?
Neem liefst een grote soort pasta, zoals rigatoni, manicotti, conchiglie of pappardelle.
Geen tomaten in huis? Gebruik dan 2 blikken gepelde tomatenstukjes. Je hoeft die niet te mixen.

Reacties