Ossenstaartstoofpotje uit Jamaïca

Foto Cathy Van de Moortele
Als je aan Jamaïca denkt, droom je van getinte huidskleur, reggae mutsen, dreadlocks en comfort food. Zo van die stoofpotjes die lang op het vuur blijven staan en met elk uur dat er bij komt, intenser gaan smaken. Dit stoofpotje is er ook zo eentje. Als ik ergens ossenstaart in de winkel te koop zie, neem ik er mee. Altijd lekker om soep van te maken, maar nu ook om in stoofpotjes te gebruiken.
Ik hou wel van pit, maar het hoeft niet pikant te zijn. Oorspronkelijk gaat er een hete peper (Scotch Bonnet) in dit gerecht, maar dat is mij veel te hot. Ter vervanging heb ik een paar kleine, gedroogde chili pepertjes gebruikt en dat was meer dan voldoende, as in less is more...

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1.5 kg ossenstaart, in stukken gesneden en goed afgedroogd
  • 2 grote uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 1 dikke prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 3 stelen selder, in halve maantjes gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 5 jeneverbessen
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 l heet water
  • peper en zout
  • 5 aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden (niet te klein)
  • 3 wortels, geschild en in gelijke stukken gesneden (niet te klein)
  • bruine maïzena om de saus in te dikken
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit wat vetstof in een hete Creuset pot. Bak het vlees aan alle kanten aan en haal het uit de pan.
  • Voeg wat extra vetstof toe.
  • Fruit de uien glazig.
  • Voeg de prei en selder toe en laat ze even meefruiten.
  • Roer de tomatenpuree door de groentjes en bak die even mee, zodat het aroma vrij komt.
  • Voeg de look, jeneverbessen en het kruidentuiltje toe. Overgiet met het hete water.
  • Leg het vlees terug in de pot. Kruid met peper en zout.
  • Breng het gerecht aan de kook en laat het dan 2u sudderen op een laag vuurtje, onder deksel.
  • Voeg de aardappelen en wortels toe aan het stoofpotje. Zet het deksel weer op de pot en laat verder garen, tot de aardappelen en wortels zacht zijn. Je moet de stukken groenten nog in je gerecht zien zitten, dus kook ze niet te plat. Het vlees moet zacht zijn en van de botten vallen.
  • Drijf de hitte weer op van zodra je ziet dat het gerecht klaar is. Dik de saus is met bruine maïzena. Werk af met verse peterselie.
TIP:

Ik koop graag tomatenpuree in een tube, omdat je dan meer controle hebt over hoeveel je wilt gebruiken. Ik had vaak halve blikjes over en das nu verleden tijd.
Dit gerecht kan je ook perfect in de slowcooker garen.
De jeneverbessen geven een typische smaak aan dit gerecht en zijn onmisbaar.
Je kan op het einde een lepel donkerbruine suiker toevoegen als je de saus wat zoeter wilt.

Reacties