Gebraden kip

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent dat wel, die geur van kip aan het spit. Niet iedereen heeft een spit in zijn oven. Ik heb er wel een, maar gebruik het spit te weinig (lees: nooit). Misschien moet ik daar weer verandering in brengen...
Heb je geen spit? Dan bak je de kip toch gewoon in een ovenschaal? Beeld je maar al dat krokante vel in, die sappige kippendijen en die zachte filets...

Wat hebben we nodig:
  • 1 grote braadkip
  • peper en zout
  • verse thijm, geritst van de steeltjes
  • klontje boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Droog de kip goed af, zodat ze lekker krokant wordt tijdens het bakken.
  • Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout.
  • Kruid het vel bovenaan met grof zout. Dat maakt het vel heel knapperig.
  • Bak de kip 50 - 60 min of tot ze mooi bruin en gaar is.
  • Haal de kip uit de oven. Meng de braadsappen met thijm en boter. 
  • Leg de kip op een houten plank en smeer ze in met de braadsappen.
  • Laat de kip 15 min rusten.
  • Versnij de kip in stukken en serveer.
TIP:

Je kan ook wat boter en kruiden in de buikholte van de kip verstoppen. Dat creëert echter stoom tijdens het bakken, iets wat we niet willen als we een krokante kip willen.
Restjes gebraden kip zijn altijd te verwerken in salades of op de boterham.
Voor gebraden kip, gebruik ik graag de Chicken Baker van Emile Henry.

Reacties