Ontbijtkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Echt, ik heb mezelf wijsgemaakt dat deze koekjes een ideaal ontbijt zouden kunnen zijn. Misschien door de gezonde feeling die je krijgt bij het toevoegen van de vijgen en de havermout? Laat me nog maar even in de waan.. misschien eet ik ze zelfs ook als tussendoortje..

Wat hebben we nodig?
  • 220 gr boerenboter, op kamertemperatuur 
  • 145 gr kristalsuiker
  • 120 gr donkerbruine suiker
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 220 gr patisseriebloem
  • 70 gr havermout
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 255 gr chocolate chips
  • 175 gr gedroogde vijgen, gehakt
  • 45 gr geraspte kokosnoot
Hoe gaan we te werk:
  • Mix de boter met de twee soorten suiker tot een romige massa. 
  • Voeg de eieren en de vanille toe en meng alles goed door elkaar.
  • Meng alle resterende ingrediënten in een mengkom. Roer ze op lage snelheid door het eerste mengsel.
  • Laat het deeg 30 - 60 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Draai de bakplaat om en beleg ze met bakpapier.
  • Maak 65 gelijke balletjes deeg en laat ze in de koelkast liggen tot je ze nodig hebt.
  • Leg de balletjes deeg op de bakplaat en druk ze wat platter. Bak ze 10 - 12 min of tot ze beginnen kleuren aan de randjes en nog wat zacht zijn binnenin. 
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaat en breng ze dan over op een taartrooster.
TIP:

Bewaar de koekjes in een hermetisch afsluitbare doos.
Ideaal om als geschenk te geven.
De combinatie vijgen - chocolade is echt een knaller!
Het koelen van het koekjesdeeg is noodzakelijk, om ze niet te veel te laten uitlopen. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, maar je mag ze niet smelten.
Je kan het deeg helemaal verdelen in gelijke balletjes en plat drukken en daar de helft van invriezen, als je de hoeveelheid te groot vindt. Je hoeft ze niet te ontdooien. Schuif ze meteen de warme oven in en bak ze iets langer.
Dit zijn eerder zachte koekjes, te vergelijken met grany moelleux met fruit en chocolade. Wil je ze toch krokant? Laat ze dan iets langer bakken.
De gedroogde vijgen van Quality Nuts overtreffen alles. De vijgen zijn lekker plomp en dik en sappig en zitten boordevol smaak.

    Reacties

    Anoniem zei…
    Hallo, ik zoek een recept zoals grany moelleux met bosvruchten, is de textuur van jouw koek echt te vergelijken met grany moelleux,of is het eerder zoals cookies? Wordt het harder de volgende dagen of blijven uw koekjed zacht? Dankje
    Hallo
    deze koekjes zijn eerder zacht, maar nog niet zo zacht als de echte Grany moelleux. Bak ze niet langer dan nodig, zodat ze mooi zacht blijven.

    Groetjes,

    Cathy