Gezouten caramelsaus

Heel hip op dit moment: gezouten caramel. Maak eens je eigen gezouten caramelsaus, als basis voor andere bereidingen. Je zal er geen spijt van hebben. Dip maar eens een stukje appel in gezouten caramel. Of doe wat gezouten caramelsaus door je browniebeslag. Meng het met slagroom om cupcakes mee te versieren. Wedden dat je zelf ook nog ideeën op doet?
Zorg dat de pan waarin je de caramel maakt, groot genoeg is. De massa zal namelijk nogal heftig opborrelen en dan wil je geen pan die te klein is.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr kristalsuiker
  • 170 gr boter, ongezouten, op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom, 40%, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel fleur du sel
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de suiker in een grote kookpot. Zet het vuur aan en roer met je garde tot je ziet dat alle suiker gesmolten is. Nu mag je niet meer roeren, anders gaat de suiker kristalliseren!
  • Beweeg de pan nu en dan zodat de suiker gelijkmatig verder smelt.
  • Laat de suiker verder kleuren tot ze een glanzende en bruine kleur heeft. Je zal op dat moment ook echt de caramel ruiken.
  • Wees op je hoede nu, want caramel verbrandt terwijl je erop staat te kijken.
  • Voeg de boter in 1x toe en roer goed met je garde. Wees voorzichtig, want de caramel kan nu heel erg gaan opborrelen. Zorg dat je een goede schort aan hebt, zodat spatten niet op je kleren terecht komen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de room rustig toe. Ook tijdens deze fase kan de caramel opborrelen.
  • Blijf met je garde roeren tot je een homogene saus bekomt.
  • Voeg het zout toe en meng ze netjes onder de saus.
  • Laat de saus 15 min afkoelen, vooraleer je ze in bokaaltjes overgiet. 
TIP:

Warm de saus weer op voor je ze gaat gebruiken.
De saus bewaart zo'n 14 dagen in de koelkast.

Reacties