Champignonsoep met een fantasietje

Foto Cathy Van de Moortele
Op mijn werk heb ik de luxe, dat ik over de middag TV kan kijken. Jeroen en Sofie zijn dan alletwee aan het werk en het is altijd fijn om inspiratie op te doen. We kopen hier heel vaak champignons en zo'n lekkere soep met champignons is een ware traktatie. De broodkorstjes van Sofie waren helemaal nieuw voor mij en ik vond het een schitterend idee. Het mengsel zag er niet uit, maar het resulteerde wel in knapperige, kruidige korstjes met een fantasietje!

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld
  • 2 preiwitten, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 500 gr Parijse champignons, schoongesmaakt en in plakjes gesneden
  • 1.7 l heet water
  • peper en zout
  • 150 ml room
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 1 oud stokbrood, in stukjes gesneden
  • 1 bosje peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei
Hoe gaan we te werk:
  • Fruit de uitjes glazig aan in wat vetstof.
  • Doe het bouillonblokje erbij en roer het onder de uitjes, zodat alle smaken kunnen vrijkomen.
  • Fruit de prei even mee en doe dan de champignons er ook bij. Roer alles mooi door elkaar.
  • Overgiet de groenten met het hete water en breng de soep aan de kook.
  • Verminder het vuur en laat de groentjes garen.
  • Mix de soep met de staafmixer. Kruid af met peper en zout.
  • Werk af met de room.
  • Laat het brood weken in de melk. Meng met de peterselie en het ei. Maak balletjes van dit mengsel en plat ze een beetje af, zodat je mini burgertjes bekomt.
  • Verhit wat vetstof in een grote braadpan. Bak de croûtons aan beide zijden krokant en goudbruin. Serveer ze bij de soep.
TIP:

Hou wat champignonschijfjes apart. Bak ze krokant in een droog pannetje en strooi ze over de soep net voor het serveren.

Reacties