Rozemarijnbrood

We hebben achter het huis een kruidentuin. Je hebt niet zoveel plaats nodig om zelf kruiden te kweken. Een paar potten op het terras of zelfs op de vensterbank in de keuken en je kan al beginnen. Er zijn een paar kruiden die we elk jaar opnieuw planten of zaaien: platte peterselie (zoveel lekkerder dan de gedroogde versie), salie (heerlijk bij varkensvlees), rozemarijn (ruik je de BBQ?), (citroen)thijm (de jonge blaadjes hoef je niet af te ritsen van het steeltje), laurier (bouillon, spaghettisaus,..), dille (Zweedse visbereidingen), koriander (zowel Aziatische als Arabische keuken), basilicum (veeeeeeel basilicum), oregano (pizza), rucola (ook wel notensla of raketsla genoemd - kan als kruidenslaatje gegeten worden maar is o zo lekker op het laatste nippertje door de pasta), bieslook (je zou de bloemetjes ook kunnen eten, maar ik heb het nog niet geprobeerd).

Waar gebruik je nu al die kruiden voor? Ik kan me niet inbeelden dat ik zou koken zonder kruiden. Aan de achterdeur heb ik nog een apart kruidenrekje, voor als het weer niet zo mee zit en ik toch graag verse kruiden in mijn potten wil. Wat verlang ik naar de zomer.. ideale tijd om verse kruiden te kweken en te genieten van smaakvolle gerechten..

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml water, lauwwarm
  • 25 gr verse gist
  • 145 gr volkoren bloem
  • 200 gr tarwebloem
  • snuifje zout
  • 15 gr kristalsuiker
  • 25 gr boter, in vlokjes
  • 2 eetlepels vers gehakte rozemarijn
  • olie
  • 5 gr boter, gesmolten
  • zeezout
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en roer alles door elkaar met een houten lepel.
  • Laat het deeg 1 min mengen met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng opnieuw gedurende 1 min.
  • Voeg de boter toe en meng nog 1 min.
  • Kneed het deeg nu 6 - 9 min tot het loslaat van de kom.
  • Vet een kom lichtjes in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek af met een handdoek en laat het deeg  20 min rijzen op een warme plaats. 
  • Klop je vuist in het deeg en rol het uit tot een grote rechthoek.
  • Strooi de rozemarijn over het deeg. Vouw de rechterkant naar het midden en vouw de linkerkant daarover. 
  • Bol het deeg mooi op.
  • Vet een bakplaat lichtjes in met olie.
  • Leg het brood op de bakplaat. Gebruik een plantenspuit om het deeg wat nat te maken.
  • Strooi de rest van de rozemarijn over het brood. Duw de kruiden zachtjes in het deeg.
  • Laat het brood een tweede keer rijzen gedurende zo'n 45 min. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood 20 min, tot het lichtbruin is.
  • Leg het brood op een taartrooster en vet het in met de rest van de boter. 
  • Strooi wat zeezout over het brood. Sla deze stap zeker niet over!
  • Laat het brood volledig afkoelen voor je het aansnijdt.
TIP:

Dit brood vraagt om echte boter en vers gemalen peper. Zalig!

Reacties