Banoffee pie

Foto Lana Joos
Als je een caramelfan bent en je houdt van banaan, dan moet je zeker eens banoffee pie maken. Wij hebben hier sowieso altijd blikken gecondenseerde gesuikerde melk in huis om chocopasta te maken. Maar diezelfde dikke melk kan je dus ook gebruiken om banoffee pie te maken. Je hebt wat tijd nodig om het deeg te koelen en de vulling te koelen, maar dan is het enkel nog een kwestie van samenstellen en genieten.

Wat hebben we nodig:
  • 1 blik gecondenseerde, gesuikerde melk
  • 100 gr boerenboter, gesmolten
  • 250 gr droge koekjes, verkruimeld
  • 4 bananen, gepeld en in schijfjes gesneden
  • 300 ml slagroom, lichtjes opgeklopt
  • geschaafde chocoladekrullen
Hoe gaan we te werk:
  • Leg het gesloten blik gecondenseerde melk in een hoge kookpot en zet die helemaal onder water. Breng het water aan de kook en laat het blik 3u koken op een matig vuur. Waak ervoor dat het blik steeds onder water blijft, anders kan het blik ontploffen. Je kan de blikken op voorhand koken en zo bewaren.
  • Meng de gesmolten boter met de koekjeskruimels.
  • Vet een springvorm (20 cm) lichtjes in. Verdeel de kruimels over de bodem en maak ook een opstaand randje. Druk alles heel goed aan en zet de springvorm dan een kwartiertje in de koelkast, zodat de taartbodem kan opstijven. 
  • Haal het inmiddels afgekoelde blik caramel uit het water en open het blik.
  • Giet de caramelvulling in de taartbodem en zet de taart 1u koel weg. 
  • Schik de banaanpartjes op de caramel en versier met de slagroom. Het mag er gerust een beetje rustiek uitzien.
  • Werk af met geschaafde chocoladekrullen.
TIP:

Kan je geen 3u wachten om de melk in caramel om te toveren? Verwarm dan 100 gr boter met 50 gr bruine suiker. Doe daar een blik gecondenseerde melk bij en breng alles al kloppend aan de kook. Laat 1 min doorkoken en gebruik dit als vulling voor je banoffee pie.
Je kan meteen verschillende blikken in de kookpot leggen. De caramel bewaart gewoon in het blik en je hebt altijd caramel in huis voor lekkere desserts.
Koop de caramel gecondenseerde melk van Nestlé bij Delhaize, dan bespaar je nog meer werk.
Kies droge koekjes zoals Mariakoekjes of Petit Beurre.
Op de caramellaag kan je nog een laagje gesmolten chocolade gieten en dat even laten opstijven in de koelkast, voor je de banaantjes erop schikt.
Je kan de korst ook vervangen door blind gebakken kruimeldeeg.
Gebruik alleen boter die in de koelkast opstijft, anders lukt je bodem niet.
In de Poolse of Russische supermarkt vind je zeker blikken gecondenseerde melk die al omgevormd zijn tot caramel. Bespaart je een hoop werk en ze zijn zeker niet duur.

Reacties