Indiase samosa

Deze krokante driehoekjes met een vegetarische vulling zijn perfect als voorgerechtje. Ik kies graag samosa's als we Indiaas gaan eten, maar thuis kan je ook al experimenteren met smaken en kruiden. Samosa's kan je frituren of bakken. Je kan ze vullen met aardappelen en erwten of met gehakt en erwten. Er zijn echt heel veel varianten.

Wat hebben we nodig:
  • filodeeg, ontdooid
  • 185 gr gedroogde erwten, gespoeld
  • 500 ml water
  • 2 grote aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • snuifje zout
  • 15 ml olie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • verse gember, fijngeraspt
  • 2 koffielepels gemalen koriander
  • 1 koffielepel garam masala (Indische kruidenmengeling)
  • snuif zout
Hoe gaan we te werk:
  • Zet de erwten op met het water en breng aan de kook.
  • Dek de pot af, verminder de warmte en laat de erwten zachtjes garen (zo'n 45 min). Giet ze af en laat ze even rusten.
  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en duw ze door de pureeknijper.
  • Verhit de olie in een braadpan. Voeg de uien toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de gember toe en roerbak die even mee.
  • Kruid met de koriander, garam masala en zout.
  • Voeg de aardappelen en de erwten toe en meng alles goed dooreen. Zet de vulling even weg.
  • Snij de vellen filodeeg in gelijke lange rechthoeken. Neem een potje water bij je.
  • Maak de randjes van het filodeeg nat met je vinger.
  • Schep onderaan het vel (aan de korte kant) een hoopje vulling. 
  • Neem het linkeronderste hoekje en vouw het deeg over de vulling. Druk de zijkantjes goed dicht.
  • Vouw het driehoekje nu de andere kant uit. Ga zo verder tot aan het einde van je filodeeg en kleef het randje mooi vast met water.
  • Ga zo door tot al je samosa's gemaakt zijn.
  • Frituur de samosa's op 190°C en laat ze uitdruppen op keukenrol.
TIP:

Als je de samosa's wilt bakken ipv frituren, verwarm de oven dan voor op 220°C. Leg de samosa's op een licht ingevet bakblik en besmeer ze met een mengeling van losgeklopt ei en water. Laat ze 15 bakken en verminder dan de warmte naar 180°C. Laat ze nog 10 min bakken of tot ze goudbruin zijn.
Heb je geen spliterwten? Gebruik dan diepvrieserwtjes, die je even opgekookt hebt.
Kijk na of je gedroogde peulvruchten niet TE oud zijn, anders moeten ze veel te lang koken eer je ze gaar krijgt.

Reacties