Gebakken soepvlees met zure eiersaus

Foto Cathy Van de Moortele
Een gerechtje uit mijn jeugd. Soepvlees, gebakken in de pan, met veel ajuin en wortel. Heerlijk is dat! Serveer het vlees met een smeuïge aardappelpuree en een beetje mosterd.

Wat hebben we nodig:
  • 4 stukken soepvlees met been
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele peperkorrels
  • 2 bouillonblokjes
  • vetstof
  • 2 wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Zet het soepvlees op in een grote kookpot met ruim, gezouten water.
  • Voeg de laurier toe, samen met de peperkorrels en de verkruimelde bouillonblokjes.
  • Breng het water aan de kook en verminder dan de warmte. Laat het vlees mooi garen, totdat het van het been valt.
  • Verwijder eventuele vetrandjes van het vlees en rafel het vlees mooi uit.
  • Kook de wortelblokjes beetgaar in de hete bouillon van het vlees.
  • Zeef de bouillon en hou de bouillon apart. Doe de wortelblokjes in een kommetje en gooi de peperkorrels en de laurier weg.
  • Verhit een braadpan en laat de vetstof smelten.
  • Bak de uien even aan en laat ze lichtjes kleuren.
  • Bak het vlees mee en voeg de wortelblokjes toe.
  • Kruid af met peper en zout.
TIP:

Ik gebruik mijn snelkookpan om het vlees te garen.
Serveer met aardappelpuree.
Geef een zure eiersaus bij dit gerecht:

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr tarwebloem
  • 500 ml runderbouillon (waarin je het vlees gekookt hebt)
  • 1 eierdooier
  • het sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Smelt de vetstof in een steelpan.
  • Klop de bloem met de gesmolten boter tot een roux. Laat de bloem even "uitbakken".
  • Voeg de koude bouillon geleidelijk aan toe en klop goed zodat de saus mooi glad is.
  • Net voor het serveren, voeg je de eierdooier en het citroensap toe.
  • Kruid af met peper en zout.
TIP: 

Verrijk deze zure eiersaus met mini gehaktballetjes. Je hoeft het vlees niet te bakken, je kan het ook perfect gekookt serveren. 

Reacties