Gebakken soepvlees met zure eiersaus
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 4 stukken soepvlees met been
- 2 laurierblaadjes
- enkele peperkorrels
- 2 bouillonblokjes
- vetstof
- 2 wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- peper en zout
- Zet het soepvlees op in een grote kookpot met ruim, gezouten water.
- Voeg de laurier toe, samen met de peperkorrels en de verkruimelde bouillonblokjes.
- Breng het water aan de kook en verminder dan de warmte. Laat het vlees mooi garen, totdat het van het been valt.
- Verwijder eventuele vetrandjes van het vlees en rafel het vlees mooi uit.
- Kook de wortelblokjes beetgaar in de hete bouillon van het vlees.
- Zeef de bouillon en hou de bouillon apart. Doe de wortelblokjes in een kommetje en gooi de peperkorrels en de laurier weg.
- Verhit een braadpan en laat de vetstof smelten.
- Bak de uien even aan en laat ze lichtjes kleuren.
- Bak het vlees mee en voeg de wortelblokjes toe.
- Kruid af met peper en zout.
Ik gebruik mijn snelkookpan om het vlees te garen.
Serveer met aardappelpuree.
Geef een zure eiersaus bij dit gerecht:
Wat hebben we nodig:
- 50 gr vetstof
- 50 gr tarwebloem
- 500 ml runderbouillon (waarin je het vlees gekookt hebt)
- 1 eierdooier
- het sap van 1/2 citroen
- peper en zout
- Smelt de vetstof in een steelpan.
- Klop de bloem met de gesmolten boter tot een roux. Laat de bloem even "uitbakken".
- Voeg de koude bouillon geleidelijk aan toe en klop goed zodat de saus mooi glad is.
- Net voor het serveren, voeg je de eierdooier en het citroensap toe.
- Kruid af met peper en zout.
TIP:
Verrijk deze zure eiersaus met mini gehaktballetjes. Je hoeft het vlees niet te bakken, je kan het ook perfect gekookt serveren.
Reacties