Brugse mokken

foto Cathy Van de Moortele
Deze krokante koekjes met een zanderige structuur, zijn afkomstig uit Brugge. Het recept is geschreven in 1880 en nog altijd heel hip! Kneed het deeg niet langer dan nodig of je hebt een taai koekje.

Wat hebben we nodig:
  • 220 gr boter, op kamertemperatuur
  • 270 gr patisseriebloem
  • 60 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • 4 gr bakpoeder
  • het merg van 1 vanillestok
  • extra suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Meng alle ingrediënten tot een samenhangend, soepel deeg.
  • Rol het deeg in plastic folie, tot 4 cm diameter.
  • Leg de rol deeg 20 min in de koelkast, of tot de boter weer hard geworden is.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bestrooi je werkblad met suiker.
  • Haal het deeg uit de folie en rol het door de suiker.
  • Met een scherp mes snij je 40 gelijke rondjes van het deeg.
  • Leg de koekjes op een bakblik dat met bakpapier bekleed is. Zorg dat er ruimte rond de koekjes is, want ze spreiden een klein beetje uit.
  • Bak de koekjes krokant en lichtgekleurd in 25 min.
TIP:

Serveer de koekjes als ze nog kraakvers zijn, bij de koffie.
Bewaar ze in een blikken doos.
Vervang de vanille door kaneel voor een andere smaak.

Reacties