Coq au vin
Foto Cathy Van de Moortele |
zachtjes sudderen..
Wat hebben we nodig:
- vetstof
- 6 kippendijen
- peper en zout
- 125 gr gezouten spekblokjes, grof gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
- een handvol zilveruitjes (diepvries, ontdooid)
- 2 tenen look, gepeld en geplet
- 2 laurierblaadjes
- enkele peperkorrels
- 500 ml kippenbouillon
- 500 ml rode wijn + 1 glas om te proeven
- 1 eetlepel gedroogde thijm
- 1 blikje tomatenpuree van 140 gr
- 200 gr champignons, in plakjes gesneden
- Zet de Creuset op een laag vuurtje tot hij door en door warm is. Zet het vuur dan pas hoger.
- Laat de vetstof smelten in de kookpot.
- Kleur de kippendijen aan beide kanten aan en kruid ze met peper en zout.
- Haal het vlees uit de pan en voeg nog wat vetstof toe.
- Bak het spek even aan met de worteltjes, zilveruitjes en look.
- Voeg de laurierblaadjes en de peperkorrels toe.
- Leg de kippendijen boven op de groentjes en blus met de bouillon en de rode wijn.
- Drink op tijd en stond een slokje van je glas.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Kruid met de thijm, peper en zout.
- Breng het gerecht aan de kook, zet het deksel erop en laat het geheel zachtjes sudderen tot de kip gaar is.
- Voeg naar het einde toe, de champignons toe en laat ze nog even meegaren.
- Haal het vlees uit de saus, samen met de groentjes. Breng de saus aan de kook en laat ze reduceren tot de gewenste dikte.
Je kan ook sjalotjes gebruiken ipv zilveruitjes. Je ziet maar wat je zelf het lekkerste vindt.
De tomatenpuree is optioneel, maar ik vind de saus een mooiere kleur hebben met het tomatenconcentraat.
Serveer met een gekookt aardappeltje of verse kroketjes.
Reacties