Curzul met gefruite sjalot en kerstomaat

Foto Cathy Van de Moortele
In de regio van Emilia-Romagna, staat deze dikke pasta gegarandeerd op tafel. Niet als hoofdgerecht, maar als voorgerecht. Dat is iets wat wij hier in België niet kennen. Bij ons is pasta een hoofdgerecht of een bijgerecht bij de BBQ. Ik hoor wel vaker van jullie, dat jullie wel graag pasta willen maken maar geen pastamachine hebben. Daar moest ik even over nadenken, want pastadeeg dun uitrollen met een deegrol is niet zo makkelijk. Vandaar deze dikke pastanoodles! Eieren, pastabloem en een deegrol.

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 60 gr olijfolie
  • 160 gr sjalot, gepeld en in repen gesneden
  • 2 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • enkele chilivlokjes
  • 400 gr kerstomaten, gehalveerd
  • 60 gr witte wijn
  • peper van de molen
  • grof zeezout
  • Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg volgens de aanwijzingen in het recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in plastic folie.
  • Bestuif je werkblad met wat pastabloem. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Snij het deel in 2 en laat 1 deel in de plastic folie zitten.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 3mm.
  • Bestuif met wat extra bloem en rol de tweede portie ook uit.
  • Snij lange linten van 3mm breed, bestuif ze met extra pastabloem en laat ze even drogen.
  • Ondertussen maken we de saus: laat de olie warm worden.
  • Fruit de sjalotten zo'n 20 min op laag vuur.
  • Roer de tomatenpuree door de sjalotten en laat die even meebakken.
  • Kruid met chilivlokken.
  • Voeg de gehalveerde tomaatjes toe en laat ze meefruiten tot ze helemaal weggesmolten zijn.
  • Ondertussen breng je een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Blus de saus met witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Kook de pasta al dente. Dat zal iets langer duren dan bij andere verse pasta, net omdat het echt dikke noodles zijn.
  • Hou een kopje pastakookvocht apart en giet de pasta af.
  • Voeg het kookvocht toe aan de saus, samen met de curzul.
  • Schep om met een tang.
  • Kruid met peper en zout.
  • Serveer de pasta met Parmezaanse kaas.
TIP:

Fruit de sjalotten op een laag vuur. Ze mogen wel een beetje kleuren, maar niet te donker worden, anders worden ze bitter.
Ik heb zelf de pastavellen uitgerold met mijn Kenwood pastamaker, tot op dikte 1 (0 en 1). Daarna heb ik de vellen versneden tot curzul met de breedste setting van mijn chitarra.

Reacties