Geroosterde pompoenfagottini met salieboter
Foto Cathy Van de Moortele |
Kan je nog volgen? Alweer een pastarecept. Deze pompoen lag me al enkele weken aan te staren van op het voorraadrek. Ik wou er eerst soep van maken maar vandaag besloot ik om er gevulde pasta mee te maken. Een goed idee was dat! De pompoen werd geroosterd in de oven en nadien gemengd met amandelpoeder, en Parmezaanse kaas. De salieboter is een must.
Mijn nieuwe Microplane nootmuskaatmolen is zo'n plezier om in huis te hebben. Hij maalt de muskaatnoten heel fijn zodat je een vleugje kruiding op je gerecht krijgt. De Parmezaanse kaas wordt geraspt met de Microplane zester. Ik hou van de producten van Microplane omwille van hun scherpe raspen en fijne resultaat. Microplane is een vaste waarde geworden in mijn keuken voor dagdagelijks gebruik.
Wat hebben we nodig:
- 1 kleine oranje pompoen
- olijfolie
- 40 gr amandelpoeder
- 20 gr Parmezaanse kaas
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
- 250 gr boerenboter
- enkele blaadjes salie
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet een bakplaat met bakmatje klaar.
- Snij de pompoen in 2 en snij hem daarna in parten. Verwijder alle pitten en draden.
- Smeer de parten in met wat olijfolie en leg ze op de bakplaat.
- Rooster de pompoen tot hij zacht is. Na een half uurtje draai je de parten op de andere kant voor een goede caramellisatie (dat betekent extra smaak).
- Met een lepel verwijder je het vruchtvlees van de schil.
- Cutter 300 gr vruchtvlees glad in de keukenrobot.
- Voeg het amandelpoeder en de Parmezaanse kaas toe.
- Kruid goed met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Laat de vulling afkoelen en opstijven in de koelkast.
- Breng de vulling over in een spuitzak.
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en hou 3 delen afgedekt in het zakje, om te vermijden dat het deeg droog wordt.
- Rol een portie deeg uit tem stand 6 (van 9 standen) op de pastamachine.
- Gebruik een vierkante uitsteekvorm om de velletjes uit te steken.
- Spuit op elk velletje pastadeeg een toef pompoenpuree.
- Breng twee overliggende hoekjes naar elkaar toe en druk ze goed tegen elkaar. Je hebt nu een driehoek.
- Breng nu de twee andere overliggende hoeken ook naar het midden en knijp alles goed vast in het midden.
- Sluit nu de 4 naden en laat de fagottini rusten op een horizontaal pastadroogrek.
- Ga zo verder tot het pastadeeg en de vulling opgebruikt is. Ik maakte 50 stuks uit dit recept.
- Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
- In een diepe hapjespan laat je een flinke hoeveelheid boerenboter warm worden, samen met enkele blaadjes verse salie.
- Kook de fagottini beetgaar en schep ze dan over in de warme salieboter.
- Verdeel de fagottini over 4 diepe kommen en rasp er nog wat nootmuskaat over.
- Laat je gasten zelf Parmezaanse kaas raspen, want wie doet dat nu niet graag zelf?
TIP:
De rest van de pompoenpuree verwerk je tot soep of je vriest het in voor een andere keer.
Je kan het amandelpoeder vervangen door paneermeel.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties