Rundsburgertjes met aardappelen en aubergine
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Het zat er aan te komen, deze smaakvolle ovenschotel. Ik nam niet alleen lamsnek mee van bij Slagerij Ya Salam in Brugge, maar ook rundergehakt met vet. Dat gehakt maakte ik aan met uien en knoflook, groene pepers en rode paprika en uiteraard kruiden uit het Midden-Oosten.
De burgertjes gaar je even voor in de oven. Daarna stapel je ze afwisselend met gefrituurde aardappelschijven en aubergine. De tomatensaus geeft alles extra smaak en je maakt het net voor het serveren smeuïg met enkele lepels Griekse yoghurt.
Wat hebben we nodig:
- 1 kleine ui, gepeld en in 4 gesneden
- 1 groene, Turkse peper (niet pittig), schoongemaakt en in stukken gesneden
- 1/2 rode paprika, schoongemaakt en in stukken gesneden
- 4 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
- 1 tomaat, in 4 gesneden
- platte peterselie, van de steeltjes ontdaan
- 2 eetlepels paneermeel
- 500 gr lamsgehakt
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 koffielepel korianderpoeder
- nootmuskaat
- 1 koffielepel vegeta
- olijfolie
- 1 blik kerstomaten in blik (of tomatenblokjes)
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 200 ml water
- 2 grote frietaardappelen, geschild
- 1 grote aubergine
- zonnebloemolie
- Griekse yoghurt
- Aleppo peper (pul biber)
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar.
- Doe de ui met de Turkse peper, de rode paprika, knoflook, tomaat en peterselie in de keukenrobot en cutter alles fijn.
- Voeg het paneermeel en het gehakt toe en kruid met peper, zout, paprikapoeder, komijn, koriander, vers geraspte nootmuskaat en vegeta.
- Cutter alles samen.
- Maak kleine burgertjes van het gehakt en leg ze op de bakplaat.
- Met de zijkant van een eetlepel maak je in elk burgertje drie inkepingen.
- Besprenkel de burgertjes met olijfolie.
- Bak de burgertjes 10 min voor in de oven.
- Gebruik een staafmixer om de tomaatjes te mixen met de knoflook, tomatenpuree, peper en zout, paprikapoeder, komijn en koriander. Voeg het water toe en mix nogmaals. Giet deze tomatensaus in de ovenschaal. Giet de olie die van de burgertjes komt, bij de saus en meng.
- Snij de aardappelen in gelijke plakken en frituur ze in de olie op 160°C tot ze een licht korstje vertonen. Laat de aardappelen uitlekken op keukenpapier. Kruid ze met zout.
- Snij het kapje en het kontje van de aubergine weg en snij hem in gelijke plakken.
- Strooi zout over de plakken aubergine en laat ze een half uurtje staan in een vergiet.
- Spoel de aubergines en dep ze droog.
- Frituur de aubergineplakken goudbruin op 160°C en laat ze uitlekken op keukenpapier. Kruid ze met zout.
- Schik de burgertjes met de aardappelplakken en plakken aubergine afwisselend in de ovenschaal, op de tomatensaus.
- Schuif de schaal voor 45 min in de oven.
- Werk af met lepels yoghurt, Aleppo peper en extra peterselie.
TIP:
Je kan ook ander gehakt gebruiken om deze ovenschotel te maken.
Door de aubergines te zouten, ontrek je het meeste vocht. De aubergines zullen nu minder olie opslurpen.
Je kan ook nog plakken gekruide tomaat tussen de andere plakken stoppen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties