Rauw gebakken aardappelschijfjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je zal het niet geloven, maar toen ik kotstudent was, kocht ik wel eens een aluminiumzakje met daarin aardappelschijfjes, spek, uien en ranzig vet. Het rook vreselijk, maar het was goedkoop en ik had snel een pannetje warm eten. Noem het nostalgie. Maar vandaag blikte ik even terug op mijn studententijd, in mijn piepkleine keukentje...

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • boerenboter
  • vastkokende aardappelen, geschild
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • verse bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een pan op het vuur en warm er wat olijfolie in op met een klontje boter.
  • Snij de aardappelen in gelijke plakken. Maak ze niet te dik, of ze zullen niet goed garen. Snij ze niet te dun, of ze zullen verbranden.
  • Bak de aardappelen goudbruin op een middelhoog vuur en draai ze om van zodra ze een mooi kleurtje hebben.
  • Zet een deksel op de pan om ze verder te garen. De condens die terug in de pan valt, zal er voor zorgen dat de aardappeltjes niet aanbakken.
  • Naar het einde van de gaartijd toe, voeg je de gesnipperde ui toe.
  • Bak nog even door tot de uien zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi de bieslook over de aardappelen en serveer.

TIP:

Ik eet hier graag spiegeleieren bij.
Het is belangrijk om geen kruimige aardappelen te gebruiken, omdat die anders uit elkaar vallen in de pan. Je wil dat de schijfjes mooi intact blijven.

Reacties