Spaghetti met tonijn in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Niet iets waar wij snel zouden aan denken, maar ik zie het af en toe voorbij komen in de keuken van onze Somalische vrouwen in de opvang waar ik werk. Eenvoudige gerechten, niet duur en voedzaam. Aangezien ik een halve doos spaghetti in de voorraadkast had liggen, was dit gerecht snel klaar.

Wat hebben we nodig:

  • 1 blik tonijn op zonnebloemolie (of olijfolie)
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • peper van de molen
  • 1 blik fijn tomatenpulp
  • zout
  • 175 gr spaghetti
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Giet de tonijn af en doe de helft van de olie in een diepe hapjespan.
  • Warm de olie op en fruit er de sjalotsnippertjes in.
  • Voeg de geraspte knoflook toe en meng goed om.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de pan en schep om.
  • Kruid met peper.
  • Giet de fijne tomatenpulp in de pan en kruid met zout.
  • Verkruimel de tonijn en voeg hem toe aan de saus.
  • Zet een deksel op de pan en laat de saus op een zacht vuur 20 min garen, zodat alle smaken mooi samenkomen.
  • Kook de spaghetti al dente in ruim, gezouten water.
  • Voeg de beetgare pasta toe aan de saus en warm nog even goed door.
  • Doe de helft van de peterselie bij de saus en schep om.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe aan de saus. Dit helpt om het omscheppen makkelijker te maken en de saus te binden (door de zetmelen in het water).
  • Serveer de pasta in 4 diepe kommen. Werk af met de rest van de peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Gebruik in de zomer verse, zongerijpte tomaten, die je pelt en ontpit vooraleer je ze mixt.
Als je geen fijne tomatenpulp maar wel tomatenblokjes hebt, mix ze dan met de staafmixer.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties