Lamsnek in de slowcooker

Foto Cathy Van de Moortele

Marokkaanse slager Ya Salam
in Brugge, veel te veel gekocht, maar helemaal blij. 
De slowcooker staat klaar, het vlees heeft eerst een droge rub en daarna een marinade gekregen. Laat het vlees 12u marineren vooraleer het de slowcooker in gaat, voor het beste resultaat. En daarna hoef je alleen maar te wachten tot de slowcooker zijn werk gedaan heeft.
Jullie zijn het niet gewend om een week geen recepten te zien. De nieuwsbrief verleden week was kort. Ik ben momenteel 6 weken in ziekteverlof om problemen met mijn voeten op te lossen. Het vraagt tijd en het houdt me ook gekluisterd aan mijn sofa. Rechtstaan is geen optie, teveel op de been zijn ook niet. Maar ik blijf recepten schrijven en bedenken en in mijn hoofd maak ik ook opstellingen van hoe het gerecht er uit moet gaan zijn. Alleen kan ik ze niet op bereiden of op tafel zitten omwille van de medische problematiek. Maar ik hoop snel weer te been te zijn. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 lamsnek, drooggedept
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel 7 kruiden
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 tomaat, in 4 gesneden
  • 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 1/2 rode paprika, ontpit en in stukken gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 2 eetlepels paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 1 gedroogde citroen (optioneel)
  • 1 grote ui, gepeld en in parten gesneden
  • 2 kippenbouillonblokjes, verkruimeld
  • 500 ml water
  • 6 laurierblaadjes
  • 6 kardamompeulen
  • olijfolie
  • 50 gr blanke amandelen
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de lamsnek op je snijplank.
  • Meng een flinke hoeveelheid peper, het zout, de 7 kruiden en het paprikapoeder.
  • Wrijf het vlees hiermee in. De rest van de kruiden hou je apart voor de marinade.
  • Voor de marinade mix je de tomaat met de ui, de knoflook, paprika, olijfolie en paprikapuree. Voeg de resterende droge kruiden toe en mix nogmaals.
  • Wrijf het vlees hier mee in en leg het 12u afgedekt in de koelkast.
  • Breng het vlees over in de kom van de slowcooker en leg er de gedroogde citroen, de uienparten en de verkruimelde kippenbouillonblokjes bij.
  • Doe de resterende marinade ook in de kom en giet er het water bij.
  • Op het vlees leg je de blaadjes laurier en de kardamompeulen.
  • Sluit de slowcooker en laat het vlees 8u garen op HIGH. Draai het vlees om halverwege de gaartijd.
  • Het vlees moet nu mooi uit elkaar vallen. Is dat niet zo, laat het dan nog wat langer in de slowcooker.
  • Verwarm de olijfolie op medium vuur en bak de amandelen goudbruin. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, zodat ze niet aanbranden.
  • Strooi de peterselie over het vlees en werk af met de getoaste amandelen. Serveer het vlees met de saus.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan ook stukken aardappel mee garen in de slowcooker (doe de aardappelen erbij na 4u) of je serveert er rijst bij.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties