Italiaans platbrood Crescia
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een Italiaans platbrood dat me een beetje doet denken aan piadina. Ilaria verbleef destijds 3 maanden bij ons en volgde les op een school hier in de buurt. Ze vroeg vaak naar Italiaans platbrood, dat ze wilde vullen met fontina kaas en prosciutto. Ze was zo teleurgesteld dat we haar niet begrepen en het Belgische brood vond ze maar niets.
Ik maakte vandaag crescia, een Italiaans platbrood uit de regio van Umbrië. Het brood is dikker dan Indische chapati of Mexicaanse wraps. Het brood kan nadien ook opengesneden worden om het te vullen. Hou daar rekening mee bij het uitrollen van het deeg.
Het deeg wordt ingeprikt voor het gebakken wordt, zodat het niet teveel rijst in de oven.
Wat hebben we nodig:
- 300 ml water, lauwwarm
- 21 gr verse gist
- 5 gr fijne griessuiker
- 500 gr "00" pizzabloem
- snuif zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe 100 ml van het lauwwarme water in een kommetje en los er de gist in op, samen met de suiker.
- Laat het gistpapje 10 min staan zodat de gist kan activeren.
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
- Bevestig de kneedhaak en laat de Kenwood draaien op lage snelheid.
- Voeg het gistpapje toe.
- Eens de gist is opgenomen door de bloem, voeg je het zout toe.
- Voeg geleidelijk aan meer water toe tot je een soepel, mooi gebonden deeg bekomt.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen.
- Ondertussen leg je een pizzasteen in de oven.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
- Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
- Laat het deeg 10 min rusten onder een handdoek.
- Rol het deeg uit tot een cirkel van zo'n 0.5 cm dik.
- Prik het deeg in op meerdere plaatsen, zodat het niet gaat rijzen in de oven.
- Gebruik een pizzaschep om het deeg op de pizzasteen over te brengen.
- Bak het platbrood aan één kant tot het licht gekleurd is. Reken hiervoor 12 min.
- Draai het platbrood en bak ook de andere kant, 12 min.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:
Misschien heb je niet al het water nodig, misschien heb je er meer nodig. Alles hangt af van de bloem die je gebruikt. Voel het deeg. Het mag niet aan de handen blijven plakken maar het mag ook niet zwaar of compact zijn. Je wil een zacht deeg.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties