Scampi met getomateerde kokosroom

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had net een vers brood gebakken en kon niet wachten om het kontje er af te snijden, zodat ik die heerlijke saus er mee kon opdeppen.
Ik koop een grote bokaal tomatenpuree bij de Turkse supermarkt. Zorg dat de randen van de bokaal proper blijven (een papieren doekje met wat azijn doet wonderen) en dat je altijd een propere lepel gebruikt, dan kan je maandenlang gebruik maken van deze tomatenpuree.
De scampi koop ik zonder schaal en zonder darmkanaal. Laat ze ontdooien in een kom met koud water en dep ze daarna droog met keukenpapier.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr scampi, ontdooid
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • een stukje rode chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • 30 gr tomatenpuree
  • 50 ml witte wijn
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de scampi droog nadat alle schalen en darmkanalen zorgvuldig verwijderd zijn. Snij de rug nog iets dieper in maar zorg dat je de scampi niet helemaal opensnijdt. Door ze iets dieper in te snijden, zullen ze mooi opkrullen strak. Het oog wil ook wat.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze glazig zijn. 
  • Rasp de knoflook boven de uien en bak hem even mee.
  • Kruid met de chilipepertjes.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak hem even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de kokosmelk toe en roer tot een homogene saus.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de scampi kort garen in de saus.
  • Draai ze om en gaar de andere kant.
  • Werk af met de peterselie.
TIP:

Ik heb de saus nog afgewerkt met Aleppo peper (pul biber).

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties