Turkse manti

Foto Cathy Van de Moortele

Zo leuk om deze Turkse ravioli te maken. Ik had nog wat halal rundergehakt (zorg dat het gehakt niet te mager is) over en gebruikte dat als vulling voor deze mini ravioli. Je serveert ze met yoghurt en een pittige tomatenbotersaus. De gedroogde munt en sumak doen het er prima bij. Het is gepriegel, ik geef het toe, de vierkantjes deeg zijn echt klein (6x6cm) maar ze zijn het gepruts waard.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr "00" pastabloem
  • 50 gr ei
  • snuifje zout
  • 60 - 80 ml water, lauwwarm
  • 125 gr rundergehakt met vet
  • 1/2 kleine ui, gepeld en fijngemixt of geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • chilivlokjes naar smaak
  • 30 gr boter
  • 15 gr tomatenpuree
  • Aleppo peper (pul biber)
  • snuifje sumak
  • 1 koffielepel gedroogde munt
  • 100 ml water
  • 250 gr Griekse yoghurt 10%
  • 1 teentje knoflook, gepeld

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg: meng de bloem met het ei, een snuifje zout en 60 ml water. Je hebt mogelijks niet al het water nodig. Voeg spaarzaam water toe als het deeg te droog lijkt.
  • Kneed tot je een mooi deeg bekomt dat niet aan de handen blijft plakken.
  • Leg de deegbal in een ziploc zakje en laat het deeg een half uurtje rusten.
  • Meng het gehakt met de geraspte ui. 
  • Kruid met peper, zout en chili.
  • Laat de boter smelten en roer er de tomatenpuree en kruiden door.
  • Leng aan met het water en laat de saus zachtjes pruttelen.
  • Doe de yoghurt in een kom en rasp er de knoflook boven.
  • Kruid met een snuifje zout.
  • Verdeel het deeg in 4 porties. 
  • Rol 1 portie pastadeeg uit tem stand 6 (van 9 standen op mijn pastamachine).
  • Snij kleine vierkantjes (6x6 cm) van het deeg. Werk steeds met kleine hoeveelheden want pastadeeg droogt snel uit. Hou de rest van het deeg goed afgesloten in een ziploc zakje.
  • Voorzie elk vierkantje deeg van een kleine hoeveelheid vulling (denk aan het formaat van een erwt).
  • Vouw alle hoekjes naar elkaar toe en knijp de naden samen.
  • Leg de manti op een bakplaat waar je wat bloem op gestrooid hebt.
  • Kook de pasta in ruim, gezouten water tot ze boven komen drijven.
  • Laat de manti uitlekken en schep ze op een bord.
  • Lepel de yoghurtsaus over de manti en werk af met de tomatenbotersaus.
  • Strooi wat extra gedroogde munt en sumak over de saus.

TIP:

Sumak is een dieprode smaakmaker uit het Midden-Oosten met een citrusachtige smaak. Het verfrist je gerechten.Voeg sumak altijd op het einde van een bereiding toe, om de smaak niet te verliezen.
Manti vind je ook wel onder de naam mantu.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties