Funghetti pasta met champignons
Foto Cathy Van de Moortele |
Een heuse boswandeling vandaag! Ik kocht portobello's en shii-take en besloot daar een lekkere saus van te maken. Maar welke pasta kon ik er deze keer bij maken? En toen kwam ik op internet funghetti pasta tegen. Wat een leuke vorm! Ik was er meteen wild van. Je rolt de pastavellen uit, gebruikt een ronde uitsteker om cirkels te maken en dan vouw je ze dicht tot een halve cirkel zonder de randen op elkaar te drukken. Daarna neem je beide zijkanten naar het midden en die druk je onderaan vast, zodat je in het midden een soort trechtertje bekomt. Laat de funghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek voor je ze al dente gaart.
Ik heb ze nog van een extraatje voorzien, omdat ik daar zin in had. Ontdoe platte peterselie van de steeltjes en leg die tussen 2 uitgerolde pastavellen. Ga er nog even met de deegrol over en haal ze dan opnieuw door de pastamachine, op stand 5 van 9 als je eerder de vellen tem stand 6 hebt gemaakt. Daarna nog even door stand 6.
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
- blaadjes van platte bladpeterselie
- olijfolie
- 125 gr shii-take, schoongemaakt en de steeltjes verwijderd
- 1 portobello, schoongemaakt en van de steel ontdaan
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- peper van de molen
- zout
- 45 gr boerenboter
- 125 ml room
- bundeltje bieslook, zeer fijn gesnipperd
- stukje rode chilipeper, ontpit en zeer fijn gesnipperd
- Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 4 porties. Neem 1 portie en stop de rest terug in het zakje.
- Rol de portie uit en haal hem door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen). Vouw hem in 3 en haal hem opnieuw door de machine tem stand 6.
- Doe hetzelfde voor de 2e portie.
- Op het eerste vel leg je blaadjes peterselie, mooi verspreid.
- Leg hierop het tweede vel pasta en ga er even over met de deegrol, zodat de twee vellen aan elkaar vastzitten.
- Zet de pastamachine op stand 5 en haal het vel er weer door en daarna door stand 6.
- Je hebt nu gelamineerd deeg met daartussen blaadjes peterselie. Op mijn instagram zie je een filmpje over hoe je nu die funghetti maakt.
- Met een ronde uitsteker steek je nu cirkels uit het pastavel. Zorg dat er in elke cirkel een deel van de peterselie zit.
- Vouw een cirkel dubbel, zonder de randjes tegen elkaar te duwen. Duw nu de onderkanten tegen elkaar, zodat je een soort trechtertje in de cirkel krijgt.
- Leg de funghetti op een horizontaal pastadroogrek om te drogen. Ga zo verder tot alle pastadeeg opgebruikt is. Restjes deeg kneed je weer samen en daar kan je bv tagliatelle van maken.
- Laat een flinke bodem olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
- Snij de shii-take in repen.
- Met een lepel haal je de zwarte sporen uit de portobello. Die zijn niet lekker en ze verkleuren je gerecht.
- Snij de portobello in stukken.
- Bak de champignons mooi aan in de pan.
- Meng de knoflook onder de champignons en laat die geurig worden.
- Kruid goed af met peper en zout.
- Voeg de boter toe en laat die smelten.
- Giet de room in de pan en laat die mee opwarmen. Eens die op warmte is, laat je hem zachtjes inkoken.
- Ondertussen zet je een pot met ruim, gezouten water op het fornuis. Warm het water op.
- Kook de funghetti beetgaar. Ik heb voor dit recept 20 funghetti gebruikt, de rest heb ik ingevroren.
- Voeg de al dente pasta toe aan de saus en warm nog even door. Voeg eventueel een pollepel pastakookvocht toe.
- Strooi de chilipepertjes en de bieslook in de saus en verdeel alles over 2 diepe kommen.
- Rasp naar believen Parmezaanse kaas boven je pastagerecht.
TIP:
De funghetti die je niet meteen opeet, kan je invriezen voor een andere keer. Zorg dat ze volledig droog zijn voor je ze invriest.
Een makkelijke manier om bieslook mooi fijn te kunnen snijden. Wikkel een bundeltje bieslook strak in keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de sprietjes mooi samenblijven en je ze zonder problemen kan fijnsnijden met een scherp mes. Het keukenpapier zit rond de helft van de bieslook. Eens je zo ver gesneden hebt, kan je het papiertje opschuiven.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties