Hasselback butternut

Foto Cathy Van de Moortele

Wat is er niet lekker aan Hasselback bereidingen? Precies! Meestal gebruiken we hiervoor kookvaste aardappelen of zoete aardappelen, maar ik had nog een halve butternut over en die protesteerde niet toen ik hem heel voorzichtig en met een scherp mesje insneed. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 250 gr lange kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 1/2 butternut, gehalveerd en ontpit en van de vezelige draden ontdaan
  • 4 laurierblaadjes
  • peper van molen
  • zout
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • zoet paprikapoeder
  • verse bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een ovenschaal klaar en vet die in met wat olijfolie.
  • Verdeel de tomaatjes over de schaal en meng ze met de tomatenpuree.
  • Rasp de knoflook boven de tomaatjes en verdeel er de uienringen over.
  • Besprenkel met nog wat olijfolie.
  • Leg de butternuts op je werkblad, met de snijkant naar beneden.
  • Neem een scherp mesje en maak zoveel mogelijk insnijdingen in de butternut. Zorg ervoor dat je niet tot helemaal beneden snijdt, zodat hij mooi op zijn geheel blijft.
  • Smeer de butternut in met extra olijfolie en stop de laurierblaadjes in de insnijdingen.
  • Dek af met aluminiumfolie en schuif de schaal voor 30 min in de oven.
  • Verwijder de folie en bestrijk de butternuthelften met de honing.
  • Verstuif wat paprikapoeder over de honing en zet de butternut nog eens 30 min in de oven (zonder folie).
  • Strooi de vers gesnipperde bieslook over de butternut en serveer met de tomaatjes.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan ook paprikapuree ipv tomatenpuree gebruiken.
Je kan opteren om de butternut op voorhand te schillen. Of je snijdt de schilletjes weg wanneer de butternut op het bord ligt.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties