Risotto met boschampignons

Foto Cathy Van de Moortele

Wat geeft er nu een beter herfstgevoel, dan boschampignons? Er is wat werk aan om ze schoon te maken, zodat ze volledig vrij zijn van zand, takjes, dennennaaldjes en steentjes. Neem er je tijd voor, want tijd zorgt ervoor dat je risotto extra lekker is.

Dit recept is bedacht door onze jongste dochter en haar risotto's zijn ondertussen heel geliefd.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 350 gr arboriorijst
  • 250 gr boschampignons, schoongemaakt en grof gesneden waar nodig
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 75 ml droge witte wijn
  • 1 l groentebouillon, heet
  • 5 salieblaadjes, gesnipperd
  • 1 takje thijm, geritst
  • peper van de molen
  • zout
  • 75 gr diepvrieserwtjes
  • platte peterselie, gesnipperd
  • klontje plantaardige boter

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit een uitje glazig en voeg dan de arboriorijst toe. Roer goed om, zodat elke rijstkorrel een laagje olie krijgt.
  • Voeg de boschampignons en de look toe en laat ze meegaren op een medium vuur.
  • Blus met de witte wijn en laat de alcohol praktisch uitkoken.
  • Zorg dat je bouillon goed heet is en voeg telkens 1 pollepel toe aan de rijst.
  • Laat de rijst de bouillon helemaal opnemen vooraleer je extra bouillon toevoegt.
  • Kruid met salie, thijm, peper en zout.
  • Blijf bouillon toevoegen tot de rijst gaar is.
  • Voeg op het laatste de bevroren erwtjes toe en gaar nog 1 min door, tot de erwtjes mooi vol en warm zijn.
  • Roer de peterselie en de boter door de risotto en schep de risotto op in 3 diepe kommen.

TIP:

Voeg op het laatste een scheutje plantaardige room toe aan de risotto, voor dat kleine extraatje dat je normaal zou krijgen van de Parmezaanse kaas.
Gebruik een zacht, rond borsteltje of een propje keukenpapier om de champignons schoon te maken. Vermijd om de champignons te wassen.

Reacties