Gebraiseerd witlof

Ik hou zelf absoluut niet van warm witlof. Enkel rauw witlof, met een fijngesneden appeltje en wat walnoten, mayonaise: dat kan mijn hart nog veroveren. Mijn man is echter wel dol op warm witlof: witlof in ham gerold met bechamelsaus, gestoofd witlof, gebraiseerd witlof... Er zal er hier dus toch eentje blij zijn. En ik heb een stronkje apart gehouden voor mezelf. 


Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • 4 stronken witlof, vuile blaadjes verwijderd, gehalveerd
  • peper van de molen
  • zout
  • boerenboter
  • groentebouillon, heet
  • snuifje suiker

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid het witlof met peper en zout.
  • Laat een flinke klont boter smelten in een inox pan en laat die goed warm worden.
  • Leg de stronkjes witlof naast elkaar, met de snijkant naar beneden.
  • Giet voldoende bouillon bij het witlof, zodat ze voor de helft in vocht liggen.
  • Laat de stronkjes op een zacht vuur garen, tot ze zacht zijn.
  • Voeg wat hete bouillon toe als ze te droog worden voor ze gaar zijn.
  • Draai de stronkjes om, strooi er een klein beetje suiker over en draai ze weer om.
  • Laat ze mooi karamelliseren in de resterende boter. Voeg extra boter toe indien nodig.

TIP:

Ik heb het witlof sous-vide gegaard, 20 min op 85°C in een vacumeerzak met boter, peper en zout.
Daarna met het vocht in de pan gegoten en daar nog kort doorgegaard, tot ze mooi gekleurd waren, op een hoog vuur.


Reacties