Gebraiseerd witlof
Ik hou zelf absoluut niet van warm witlof. Enkel rauw witlof, met een fijngesneden appeltje en wat walnoten, mayonaise: dat kan mijn hart nog veroveren. Mijn man is echter wel dol op warm witlof: witlof in ham gerold met bechamelsaus, gestoofd witlof, gebraiseerd witlof... Er zal er hier dus toch eentje blij zijn. En ik heb een stronkje apart gehouden voor mezelf.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 4 stronken witlof, vuile blaadjes verwijderd, gehalveerd
- peper van de molen
- zout
- boerenboter
- groentebouillon, heet
- snuifje suiker
Hoe gaan we te werk:
- Kruid het witlof met peper en zout.
- Laat een flinke klont boter smelten in een inox pan en laat die goed warm worden.
- Leg de stronkjes witlof naast elkaar, met de snijkant naar beneden.
- Giet voldoende bouillon bij het witlof, zodat ze voor de helft in vocht liggen.
- Laat de stronkjes op een zacht vuur garen, tot ze zacht zijn.
- Voeg wat hete bouillon toe als ze te droog worden voor ze gaar zijn.
- Draai de stronkjes om, strooi er een klein beetje suiker over en draai ze weer om.
- Laat ze mooi karamelliseren in de resterende boter. Voeg extra boter toe indien nodig.
TIP:
Ik heb het witlof sous-vide gegaard, 20 min op 85°C in een vacumeerzak met boter, peper en zout.
Daarna met het vocht in de pan gegoten en daar nog kort doorgegaard, tot ze mooi gekleurd waren, op een hoog vuur.
Reacties