Meringues

Foto Cathy Van de Moortele

Meringues, schuimpjes, eiwitschuimpjes: ze kennen verschillende namen. Ik eet ze niet al te vaak, omwille van het hoge suikergehalte, maar jongens, wat hou ik hier van. 
Onze kippen voorzien ons elke dag van verse eitjes en eieren worden hier heel frequent gebruikt. In sommige recepten heb je enkel eierdooiers of eiwitten nodig en wat doe je dan met de rest? Uiteraard niet weggooien! De dooiers kan je gebruiken in advokaat of om mayonaise of sabayon te maken. Eiwitten durf ik al eens in te vriezen voor pavlova's of ik maak er meringues mee. Zalig... Laat de eiwitten een nachtje op het werkblad in de keuken staan in een afgesloten potje. 

Wat hebben we nodig:

  • 70 gr eiwit, op kamertemperatuur (2 eiwitten)
  • enkele druppels vers citroensap
  • 140 gr bloemsuiker, gezeefd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat het eiwit een nachtje op kamertemperatuur in een afgesloten potje staan.
  • Verwarm de oven voor op 90°C en zet een bakplaat met bakpapier of silicone bakmat klaar.
  • Doe de eiwitten in de (brandschone) kom van de Kenwood en voeg er het citroensap aan toe.
  • Klop de eiwitten op met de (brandschone) draadklopper en voeg telkens een eetlepel bloemsuiker toe. Voeg de volgende pas toe wanneer de suiker opgenomen is door de eiwitten.
  • Schep het meringue beslag over in een spuitzak en kies een grote, gekartelde spuitmond.
  • Spuit 4 meringues van dit beslag op de bakplaat.
  • Zet de meringues in de oven en laat ze 2u drogen.
  • Open elk half uur even de oven, zodat vocht weg kan.
  • Laat de meringues verder drogen in de oven nadat je hem hebt uitgezet.
  • Bewaar de meringues in een blikken doos na afkoelen.

TIP:

Laat diepvrieseiwit eerst ontdooien en rusten, voor je het opklopt.
Deze meringues zijn mooi krokant en hard aan de buitenkant en nog een beetje smeuïg van binnen.
Ik gebruik liever bloemsuiker dan kristalsuiker om meringues te maken, omdat je niet het risico loopt dat er nog een korreltje in de meringue zit.




Reacties