Kippenvingers


Foto Cathy Van de Moortele

Een receptje dat ik wel vaker op het werk maak: huisgemaakte kippenvingers. In tegenstelling tot de geperste restjes kip die je vindt in aangekochte kippenvingers, gebruiken wij de kippenhaasjes van de kipfilet: de kleine stukjes die vastzitten aan de kipfilets (je kan ze trouwens ook apart kopen). Zeer zacht en ideaal voor het maken van kippenvingers!

Wat hebben we nodig:

  • 10 kippenhaasjes
  • kruiden naar smaak (ik heb gekozen voor tomatenkruiden)
  • bloem
  • 1 ei, geklutst
  • panko (Japans broodkruim)
  • olie

Hoe gaan we te werk:

  • Droog de kippenhaasjes met keukenpapier.
  • Kruid ze aan beide zijden.
  • Doe een schepje bloem in een diepvrieszakje. Stop een kippenhaasje in het zakje, sluit en schud.
  • Haal het kippenhaasje uit het zakje en schud overtollige bloem af: je wilt alleen een dun laagje bloem.
  • Wentel het kippenhaasje door ei en daarna door panko.
  • Doe hetzelfde met de rest van de kippenhaasjes.
  • Laat de kippenhaasjes even opstijven in de koelkast. Je kan dit gerust enkele uren op voorhand doen.
  • Verhit een ruime hoeveelheid olie die goed tegen de hitte kan, in een diepe pan.
  • Frituur de kippenvingers tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat ze even uitlekken op een taartrooster (zet een bakplaat met huishoudrol onder je taartrooster).
  • Smakelijk!

TIP:

Zowel warm als koud lekker!
Snij de kippenhaasjes in 3 als je kippennuggets wil maken. Ga op dezelfde manier te werk.
Snij de kippenhaasjes in 2 of 3 lange repen als je ze dunner wilt maken.
Gooi de olie niet weg. Laat ze afkoelen in de pan en giet ze dan door een zeefje in een trechter. Gebruik de olie opnieuw op een andere keer.
Ik gebruik graag fijne panko voor kippenhaasjes.
Ben je gek op dat korstje? Paneer dan twee keer door ei en panko!
Het is handig als je het ei mixt met een staafmixer. Zo is het ei perfect om druipers te vermijden.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties