Geroosterde Hokkaido pompoensoep in de soupmaker

Foto Cathy Van de Moortele

De buurvrouw bracht enkele weken terug, een prachtige Hokkaido pompoen, recht uit de tuin. Ik hou van dit soort kleine pompoenen, heel hanteerbaar en met lekker veel smaak. Om die smaak nog meer te accentueren, rooster ik de pompoen eerst in de oven, voor ik hem tot soep verwerk. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 Hokkaido pompoen, in stukken gesneden en ontpit
  • olijfolie
  • 1 teen look, niet gepeld, gekneusd
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • zure room
  • cayennepeper
  • pompoenpitjes, geroosterd in een droog pannetje

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet die lichtjes in.
  • Besprenkel het vlees van de pompoenstukken en de look met wat olie en leg ze op de bakplaat.
  • Rooster de pompoen 30 - 35 min of tot hij mooi zacht is.
  • Laat de pompoen een beetje afkoelen en trek er dan de schillen vanaf.
  • Duw de look uit het velletje en leg hem bij de gare pompoen.
  • Doe een eetlepel olijfolie in de kan van de soupmaker en zet hem op de sauteerfunctie.
  • Fruit het uitje daarna 1 min aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer om.
  • Voeg 500 gr van de pompoenpuree (hou de rest voor een andere keer) en de look toe en overgiet met de hete bouillon.
  • Zet het deksel op de soupmaker en kies voor setting Smooth.
  • Kruid de soep na het garen met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en werk af met enkele lepeltjes zure room, een beetje cayennepeper voor pit en geroosterde pompoenpitjes.
TIP:

Ik meng bewust geen room door de soep. Iedereen kan doseren met zure room naar eigen behoefte.
Heb je geen soupmaker? Maak deze soep dan gewoon in een pot op het fornuis en mix ze glad wanneer ze klaar is, met de staafmixer of in de blender.


Reacties