Goulash

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb al enkele weken zo'n zin in Hongaarse goulash, met veel paprika's en daar dan handgesneden frietjes bij. En nu is het zover. Ik heb mijn nieuwe slowcooker in huis, die een stuk kleiner is dan mijn vorige. Sinds de dochters uit huis zijn, hoef ik niet meer zo'n grote hoeveelheden te maken. Dan komt een kleinere slowcooker beter uit. Slowcooking is een beetje lazy cooking: je hebt er gewoon geen omkijken naar. En wil ik dat nu heel erg leuk vinden... 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kg rundsstoofvlees
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 paprika's, ontpit en in stukken gesneden (ik vind dat rode en groene paprika het heel goed doen in goulash)
  • 1 dikke teen look, gepeld en geplet
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • enkele chilivlokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml passata van tomaat
  • 200 ml bouillon
  • 150 gr zure room
  • bladpeterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een grote pan.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Bak het stoofvlees aan alle zijden mooi bruin.
  • Doe dit in verschillende keren, zodat het vlees bruin bakt en niet stooft.
  • Breng het vlees over in de slowcooker.
  • In de resterende olie, bak je de uien en paprika's even aan zodat ze wat kleur en extra smaak krijgen.
  • Voeg ook de look, bloem, het paprikapoeder en de chili, de tomatenpuree, passata en bouillon toe.
  • Breng alles aan de kook zodat het goed warm is.
  • Breng de groenten met het vocht over naar de slowcooker.
  • Zet het deksel op de pan en laat de goulash 7u garen op LOW of 4u op HIGH.
  • Roer de zure room door de goulash en strooi de peterselie er over.

TIP:

Als je geen slowcooker hebt, dan kan je alles klaarmaken op het fornuis en dan op lage temperatuur in de oven (met deksel op de pan) zachtjes laten garen. 
Laat het vlees tijdens het aanbakken niet koken. Als je dat wel doet, dan zal het vlees taai worden en krijg je het nog moeilijk zacht.
Hoe langer het vlees in de pan mag garen, hoe beter het wordt.
Zorg dat het vocht dat je toevoegt aan het vlees, mooi warm is. Koud vocht toevoegen, kan het vlees taai maken.

Reacties