Zoete aardappel met linzen en feta

Foto Cathy Van de Moortele
Omdat af en toe een vegetarische maaltijd zeker welkom is. De vegetarische keuken is boeiend en door groenten de ster van het gerecht te laten zijn, leer je nieuwe zaken ontdekken. Zoete aardappels zijn lekker en houden het midden tussen de gewone aardappel en worteltjes. De snelste manier om ze te garen, is door ze met een vork op meerdere plaatsen te doorprikken en ze dan een 7-tal min op hoog wattage te garen in de microgolf. In de oven gegaard is nog altijd mijn favoriete methode en dat gaan we vandaag dan ook doen.

Wat hebben we nodig:
  • 2 zoete aardappelen
  • olijfolie
  • zout
  • 100 gr zwarte Beluga linzen
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • 1 eetsinaasappel
  • 75 gr feta, verkruimeld
  • 30 gr cashews, geroosterd in een droog pannetje en grof gehakt
  • het sap van 1/2 citroen
  • bladpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Wrijf de aardappelen in met een beetje olijfolie en prik ze in met een vork op meerdere plaatsen.
  • Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en rooster ze gaar in 45 min.
  • Halveer de zoete aardappelen in de lengte en kruid ze met wat zout.
  • Haal met een lepel het vruchtvlees uit de aardappelen en breek het een beetje op. Lepel het vruchtvlees terug in de aardappel. Op deze manier is het straks makkelijker om te eten.
  • Kook ondertussen de Beluga linzen gaar in ruim water. Giet ze af.
  • Laat wat olie warm worden in een steelpan. Fruit het sjalotje glazig en warm de linzen even mee op. Kruid met peper en zout.
  • Snij de boven- en onderkanten van de sinaasappel. Zet de sinaasappel op je snijplank en snij de schillen weg. Zorg dat ook al het bittere wit weg is.
  • Snij de partjes uit de velletjes. 
  • Schep de warme linzen over de zoete aardappelen.
  • Werk af met fetablokjes, sinaasappelpartjes, cashew noten en vers citroensap.
  • Strooi de peterselie over het gerecht.
TIP:

Beluga linzen hoef je niet voor te weken. Ze blijven ook mooi hun vorm houden na het koken. Wanneer je linzen kookt, kruid dan pas met zout na het koken, zodat ze niet taai en hard worden.

Reacties