Krans Savanne pistoleetjes

Foto Cathy Van de Moortele
Omdat we supergraag brood eten maar ook eens afwisselen met pistoleetjes: een krans Savanne pistoleetjes. Savanne is een licht meergranenbrood, boordevol lekkers: zonnebloempitjes, maïs, lijnzaad, soja, rode gierst en geroosterde mout. Je kan dit meel puur gebruiken, maar deze keer heb ik het gemengd met witte broodbloem. Afgewerkt met nog meer zaadjes: mijn dag kan niet meer stuk.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 250 gr Savannemeel
  • 250 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 15 gr boter
  • zaadjes als topping (facultatief)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg het Savannemeel en de bloem toe.
  • Leg het zout en de boter er bovenop.
  • Laat de Kenwood de ingrediënten kneden met de deeghaak op lage snelheid, gedurende 11 minuten.
  • Maak een bal van het deeg en laat die 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg door het helemaal plat te kloppen met je gesloten hand.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
  • Bol elke portie deeg losjes op.
  • Bedek met een handdoek en laat het deeg nog 25 min rijzen.
  • Voor deze krans heb ik de broodjesvorm van Emile Henry gebruikt. Vet de holtes lichtjes in met wat olie.
  • Ontgas de bolletjes deeg opnieuw door ze helemaal plat te slaan.
  • Vorm nu strakke bolletjes van het deeg.
  • Doop de bovenkant even in de holtes van de vorm, zodat ze een dun laagje olie krijgen en duw ze dan in een schaaltje met zaadjes als je dat lekker vindt.
  • Leg de bolletjes in de vorm en dek af met het deksel.
  • Laat de broodjes 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C hetelucht.
  • Bak de broodjes 30 min met deksel en dan nog enkele min zonder deksel als je ze nog wat extra kleur wilt geven.
  • Keer de vorm om en laat de krans afkoelen op een rooster.
TIP:

Heb je deze vorm niet? Vorm dan zelf een krans op een bakplaat. Bak de broodjes op 210°C boven/onderwarmte gedurende 30 min.
Zowel de Savanne als Mistral, koop ik bij Wittevrongel in Eeklo. En als ik daar dan toch ben, neem ik meteen ook wat zaadjes mee als afwerking.
Deze kransvorm zorgt voor compleet ronde balletjes, niet met een vlakke bodem. De presentatie van een krans broodjes zorgt al voor blije gezichten aan tafel. Het deksel zorgt ervoor, dat er tijdens het bakken stoom neervalt op het deeg, waardoor het mooi rijst, luchtig wordt en krokant bakt.
Gebruik geen warm water om je gist in op te lossen. Gewoon kamertemperatuur is meer dan voldoende. Te warm water maakt je gist kapot of zorgt dat het rijsproces te snel verloopt, waarna je deeg zal invallen.



Reacties