Aardbeientaart op Bretoens zanddeeg
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 25 gr eierdooier
- 200 gr zeer fijne griessuiker
- 210 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- snuifje zout
- 280 gr patisseriebloem
- 7 gr bakpoeder
- 1 blaadje gelatine (2 gr)
- 250 ml halfvolle melk
- merg van 1/4 vanillestok
- 30 gr fijne griessuiker
- 2 eierdooiers
- 30 gr fijne griessuiker
- 20 gr puddingpoeder
- 100 ml slagroom 40%
- 500 gr aardbeien, ontkroond
- gehakte pistachenootjes
Hoe gaan we te werk:
- Klop de boter met de suiker en eierdooier wit in de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
- Voeg het zout toe en klop nog even door.
- Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het boven de natte ingrediënten.
- Meng kort tot alles samenkomt. Niet kneden, want je wilt een bros deeg.
- Verdeel het deeg in 2 platte schijven en wikkel ze in plastic.
- Leg het deeg 1u in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven (boven/onderwarmte) voor op 175°C en voorzie een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem.
- Rol 1 schijf uit tot een dikte van 0.6 cm.
- Met een taartring van 18cm diameter, steek je de bodem uit het deeg.
- Leg de bodem op een bakplaat met bakpapier.
- Doe hetzelfde met de tweede deegschijf.
- De resten van het deeg breng je samen en druk je weer uit tot een platte schijf. Wikkel in plastic folie en bewaar in de vriezer voor een volgende bakbeurt.
- Boter nu de ringen in en zet ze over de cirkels deeg.
Foto Cathy Van de Moortele - Bak de bodems 15 min of tot ze licht gekleurd zijn.
- Laat de bodems afkoelen en ontvorm ze door met een scherp randje voorzichtig langs de rand te gaan.
- Maak nu de Zwitserse room.
- Week de gelatine in een vlak bakje met koud water.
- In een steelpannetje verwarm je de melk met 30 gr fijne griessuiker en het vanillemerg.
- Breng de melk aan de kook.
- Ondertussen klop je met de draadklopper de eierdooiers op met 30 gr fijne griessuiker.
- Voeg het puddingpoeder toe en klop verder.
- Giet een klein beetje van de kokende melk toe aan de crème en klop verder op tot een homogeen mengsel.
- Voeg dit mengsel toe aan de rest van de melk en dik hem in op het vuur. Blijf goed roeren met je garde, zodat de crème niet aanbakt.
- Neem de pan van het vuur van zodra je belletjes ziet.
- Nijp het gelatineblaadje uit en laat het wegsmelten in de warme crème.
- Spatel de crème in een laag bakje en laat afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig en spatel hem door de afgekoelde crème.
- Breng de Zwitserse room over in een spuitzak met rond spuitmondje.
- Zet de afgekoelde bodems op 2 borden.
- Spuit de vulling op de bodems in een dunne laag.
- Snij de aardbeien in gelijke plakjes en schik ze op de Zwitserse room. Begin hiervoor aan de buitenkant en ga zo naar de binnenkant toe werken.
- Werk af met gehakte pistachenootjes.
TIP:
Zet de taart in de koelkast maar haal ze voor het serveren tijdig uit.
Reacties