Melkbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Een toastbrood waar ook verse melk in zit. Hoe lekker kan brood toch zijn? Dit brood is niet alleen lekker om te toasten, maar je maakt er ook nog eens de beste wentelteefjes van. En daar kan niemand wat op tegen hebben toch?

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml water
  • 60 ml verse melk
  • 21 gr verse gist
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 10 gr zout
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg de suiker toe en klop los met een garde.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout en de boter bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden met de kneedhaak.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Draai de kom om en laat het deeg op je werkblad vallen.
  • Ontgas het deeg door er met gebalde vuist op te slaan.
  • Bol het deeg mooi op en leg het in een ingevette en bebloemde broodbakvorm.
  • Dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het gerezen brood lichtjes met losgeklopt ei.
  • Met een scherp meisje maak je een insnijding, zodat het brood mooi kan openspringen in de oven. Maak de snede diep genoeg.
  • Bak het brood 40 min of tot het mooi hol klinkt als je op de bodem van het brood tikt.
  • Keer de bakvorm om, zodat het brood er mooi uitvalt.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
  • Je kan het brood onmiddellijk na het bakken nog even bestrijken met wat boter. Op die manier zal de korst mooi zacht blijven.
TIP:

Snij het brood niet aan als het nog warm is. Je moet het echt volledig laten afkoelen, hoe moeilijk dat ook is.
De broden die ik in mijn broodbakbol of andere Emile Henry vormen met deksel, bak, bak ik altijd op 230°C heteluchtoven. Dit brood heb ik niet met deksel gebakken, omdat het nog behoorlijk rijst boven de vorm. Daarom heb ik gekozen voor 180°C boven/onderwarmte.

Reacties