Bruine tortilla's

Foto Cathy Van de Moortele
Een tortillaversie waar bruine bloem (meel) aan toegevoegd is. Wij hebben ze zelf gevuld met rul gebakken gehakt, gestoofde ui/paprika, rauwkost en uiteraard looksaus. Je kan het deeg (geportioneerd) makkelijk een week in de koelkast bewaren. Zorg dat je elk bolletje deeg goed invet met wat olie en bewaar de deegbolletjes in een gesloten Tupperware in de koelkast.
Tortilla's bak je makkelijkst op een platte tawa-pan, een typisch Indische pan waar men chapati op bakt. De pan is plat en heeft geen randen. Jammer genoeg vind ik geen tawa voor op inductie, dus gebruik ik zelf een gietijzeren pan, omdat die goed tegen de hitte kan. Het is nodig om de pan heel warm te laten worden, zodat de tortilla's maar enkele minuten nodig hebben om op te blazen als ballonnen. Zorg er dan ook voor dat het deeg heel dun uitgerold wordt.

Wat hebben we nodig:
  • 70 gr volgraan meel (ik heb Extra Fine gebruikt)
  • 280 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 12 gr fijne griessuiker
  • 230 gr lauwwarm water
  • 6 gr korrelgist
  • 1 eetlepel olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de droge ingrediënten in een kom en meng ze.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de droge ingrediënten op de natte en voeg de olie toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 2u rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom (draai de kom om, het deeg valt er gewoon uit) en weeg het af.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke delen.
  • Bol elke portie mooi op en leg ze op je werkblad (geen extra bloem stuiven!). Dek af met een keukenhanddoek.
  • Laat het deeg 30 min rijzen onder de handdoek.
  • Je kan het deeg nu opbergen in een ingevette Tupperwaredoos met deksel in de koelkast om ze later te bakken, of meteen verder gaan met het bakken.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit tot het mooi dun is. Je moet er je hand kunnen doorzien als je het deeg op je hand legt.
  • Laat de pan heel warm worden.
  • Leg één portie in de pan.
  • Na enkele seconden zal je al luchtbelletjes zien verschijnen.
  • Ga voorzichtig met een grote spatel onder de pan, zodat het deeg niet vastkleeft.
  • Draai de tortilla om en laat nu de andere kant bakken. Het brood zal nu beginnen opblazen als een ballon.
  • Zorg ervoor dat je geen gaten trekt in het deeg bij het omdraaien, anders zal er zich geen stoom kunnen vormen in de broden en zullen ze niet opblazen en luchtig worden. 
  • Na het bakken, hou je de broden warm in een handdoek in een mand. Dek ze goed toe, zodat ze mooi zacht blijven, maar niet klef worden.
TIP:

Vers zijn deze broden natuurlijk het lekkerst. Wie wil nu geen versgebakken, nog warme tortilla met een uitstekende vulling?
Maak je tortilla's eens op de BBQ. Ik heb een Kamado Joe Classic II staan, die hier supergoed zijn werk bij doet. De tortilla's worden op 300°C gebakken op een pizzasteen, met de heat deflectors op de laatste stand. Bak ze één minuut, op één zijde, open de koepel, draai de tortilla om en bak de tweede zijn ook één minuut. Zie hoe de tortilla helemaal opblaast als je de koepel weer opent. Teken dat hij heel luchtig zal zijn. 

Reacties