Pappardelle met gekaramelliseerde ui

Foto Cathy Van de Moortele
Hierbij nog maar eens hoe eenvoudig de Italiaanse keuken kan zijn. Maar wat een rijk en vullend en smaakvol gerecht. Romig ook nog eens, ook al komt er geen room aan te pas. Genieten maar weer.

Wat hebben we nodig:
  • 3 uien, gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takjes jonge thijm, geritst
  • 100 gr pappardelle
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Halveer de uien en snij ze in dunne ringen. Ik gebruik hiervoor een mandoline.
  • Laat de olie warm worden in een grote pan.
  • Verdeel de uien over de pan en zet er een deksel op.
  • Laat de uien 5 min op een medium hoog vuur, onder deksel.
  • Haal het deksel weg en laat de uien verder garen op lagere temperatuur.
  • Kruid met peper, zout en geritste thijm.
  • Voeg een beetje water toe als de uien te droog worden.
  • Laat de uien toch zeker 30 min garen en bruin worden, zodat ze zoveel mogelijk smaak afgeven.
  • Ondertussen zet je een grote pot op het vuur, met ruim gezouten water.
  • Breng het water aan de kook en gaar de pasta tot hij al dente is.
  • Giet de pasta af en hou een pollepel van het kookvocht apart.
  • Voeg de pappardelle toe aan de uien en schep voorzichtig om. Voeg het klontje boter toe voor extra smaak.
  • Voeg pastakookvocht toe om het geheel makkelijker te kunnen omscheppen en om het romiger te maken.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over de pappardelle en serveer.
TIP:

Je kan zowel gele als rode uien gebruiken of een mengeling van.
De pappardelle maak ik zelf, van 1 ei (50 gr) en 100 gr semola de Cecco. Ik rol ze eerst uit tot lange pastavellen en snij die dan in repen van 20 x 3cm.

Reacties