Pappardelle met gekaramelliseerde ui
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 3 uien, gepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- peper van de molen
- zout
- enkele takjes jonge thijm, geritst
- 100 gr pappardelle
- klontje boter
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Halveer de uien en snij ze in dunne ringen. Ik gebruik hiervoor een mandoline.
- Laat de olie warm worden in een grote pan.
- Verdeel de uien over de pan en zet er een deksel op.
- Laat de uien 5 min op een medium hoog vuur, onder deksel.
- Haal het deksel weg en laat de uien verder garen op lagere temperatuur.
- Kruid met peper, zout en geritste thijm.
- Voeg een beetje water toe als de uien te droog worden.
- Laat de uien toch zeker 30 min garen en bruin worden, zodat ze zoveel mogelijk smaak afgeven.
- Ondertussen zet je een grote pot op het vuur, met ruim gezouten water.
- Breng het water aan de kook en gaar de pasta tot hij al dente is.
- Giet de pasta af en hou een pollepel van het kookvocht apart.
- Voeg de pappardelle toe aan de uien en schep voorzichtig om. Voeg het klontje boter toe voor extra smaak.
- Voeg pastakookvocht toe om het geheel makkelijker te kunnen omscheppen en om het romiger te maken.
- Rasp naar believen Parmezaanse kaas over de pappardelle en serveer.
Je kan zowel gele als rode uien gebruiken of een mengeling van.
De pappardelle maak ik zelf, van 1 ei (50 gr) en 100 gr semola de Cecco. Ik rol ze eerst uit tot lange pastavellen en snij die dan in repen van 20 x 3cm.
Reacties