Sneeuwballen

Foto Cathy Van de Moortele
Confiserie Larmuseau is de verdeler van dit ambachtelijke snoepje. Ik nam ooit een doosje mee naar Amerika, toen ik daar op bezoek ging bij mijn gastgezin. Jammer genoeg had de warmte van het lange reizen geen goed effect op de sneeuwballen - wat kan je ook anders verwachten van sneeuwballen - en had ik niets om af te geven.
Vandaag heb ik ze zelf gemaakt. In mijn voorraadkast staat altijd een potje fondantsuiker, een mengeling van suiker, glucosestroop en water. Het bewaart voor eeuwig en je gebruikt het op lichaamstemperatuur. Opwarmen tot boven dit punt, maakt de fondantsuiker onbruikbaar. Fondantsuiker gebruik je ook voor het afwerken van ontbijtkoeken zoals lange suisses of als afdeklaagje op tompoezen. Haal het maar in huis en geniet binnenkort van jouw eigenbereide "rotte patatjes", zoals deze sneeuwballen ook wel genoemd worden.

Wat hebben we nodig:
  • 160 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • het merg van 1/2 vanillestokje
  • 160 gr fondantsuiker, opgewarmd tot lichaamstemperatuur
  • 150 gr fondant chocolade
  • 65 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 15 gr maïzena, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg het zout, het vanillemerg en de fondantsuiker toe.
  • Klop verder op tot een homogeen en romig mengsel.
  • Breng het mengsel over in een spuitzak met rond mondje en laat het 10 min opstijven in de koelkast.
  • Neem een silicone macaronmatje, zodat je mooi gelijke rondjes kan spuiten, en leg het matje op een bakplaat.
  • Spuit schijfjes van de vulling en zet ze in de koelkast, zodat ze kunnen opstijven.
  • Hak de chocolade en laat ze au bain marie smelten. Je kan chocolade ook smelten in de microgolf op lage temperatuur of op het fornuis, als je daar een speciale functie voor hebt.
  • Laat de laatste stukjes chocolade wegsmelten en wacht nog even met roeren tot je een egale gesmolten saus hebt. Roer door.
  • Meng de bloemsuiker met de maïzena en breng het mengsel over in een potje.
  • Met een satéprikker haal je de sneeuwballen door de chocolade saus, zodat ze helemaal bedekt zijn met een laagje chocolade.
  • Leg de bedekte sneeuwballen in het potje met bloemsuiker/maïzena.
  • Bedek met nog meer bloemsuiker/maïzena.
  • Zet het potje even in de koelkast, zodat de chocolade kan opstijven.
  • Schud overtollige bloemsuiker van de sneeuwballen.
  • Bewaar de sneeuwballen tot 5 dagen in de koelkast, in een hermetisch afgesloten doosje.
TIP:

Laat de sneeuwballen op kamertemperatuur komen als je ze wilt serveren.


Reacties