Bonensalade

Foto Cathy Van de Moortele
Bonen zijn echt top! Zo voedzaam, zo vezelrijk, zo smaakvol. Waarom dan niet meteen zoveel mogelijk bonen combineren en er een heerlijke salade van maken? Je kan er gerust nog kidney bonen bij doen ook, wat jij maar wilt, of maïskorrels, ook altijd lekker!

Wat hebben we nodig:
  • geroosterde kikkererwten
  • 1/2 rode ui, gepeld
  • 300 gr verse groene sperziebonen, schoongemaakt en in 3 gesneden
  • 1 bokaaltje zwarte bonen, gespoeld en uitgelekt 
  • 1 bokaaltje witte bonen, gespoeld en uitgelekt 
  • platte peterselie, grof gesnipperd
  • steeltjes van platte peterselie, heel fijn gesnipperd
  • enkele muntblaadjes, grof gesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de rode ui in hele fijne halve ringen. Leg de uiringen in koud water en laat ze daar 10 min trekken. Dit zal de sterkte van de uismaak wat temperen.
  • Ondertussen gaan we de salade klaar maken.
  • Zet een grote pot water op het vuur en kruid flink met zout. Het mag naar de zee smaken. Het zout zal er voor zorgen dat de boontjes mooi groen blijven.
  • Eens het water goed kookt, voeg je de boontjes toe.
  • Laat de boontjes 6 min koken. Ze mogen beetgaar zijn.
  • Giet af en leg de boontjes in ijswater, zodat het garingsproces gestopt wordt en de boontjes hun frisse groene kleur blijven houden.
  • Meng de sperziebonen met de zwarte en de witte bonen.
  • Voeg de verse kruiden toe en schep goed om.
  • Haal de krokante kikkererwten uit de oven en meng ze meteen met wat cayennepeper nu ze nog warm zijn.
  • Laat even afkoelen.
  • Maak de dressing voor de salade door het citroensap te mengen met de olijfolie, peper en zout.
  • Giet de dressing over de salade en schep om.
  • Laat de uiringen uitlekken en verdeel ze over de salade.
  • Strooi de krokante kikkererwten over de salade en dien op.
TIP:

De krokante kikkererwten zijn prima bij de borrel. Eet ze het liefst nog warm, dan zijn ze ook nog krokant. Bewaar restanten in een pot zonder deksel.
Voeg de kruiding voor de kikkererwten pas toe na het roosteren, zodat ze mooi krokant kunnen werken. Enkel het zout mag je meteen toevoegen.
Het flink gezouten water voor de boontjes, helpt bij het behouden van de groene, frisse kleur. En het geeft ook extra smaak natuurlijk.
Maak deze salade ook eens met boterboontjes ipv sperzieboontjes.

Reacties