Sudderpotje met lamsgehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele
OOoooh gewoon zalig dit.... Ik zorg dat ik er altijd meer dan genoeg maak, want ik weet niet hoe het komt, maar ik moet gewoon blijven proeven. Serveer bij dit sudderpotje vers gebakken platbrood of een kom kleverige rijst. Genieten!

Wat hebben we nodig:
  • 700 gr puur lamsgehakt
  • 1 koffielepel uienpoeder
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • enkele chilivlokjes
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 gr zelfgemaakt paneermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in repen gesneden
  • 1 stengel selder, in maantjes gesneden
  • 70 gr tomatenpuree
  • 500 ml groentebouillon, heet
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1/2 courgette, gehalveerd en in reepjes gesneden
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gesneden
  • 300 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • enkele lepels Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel tahini (sesampasta)
  • scheutje citroensap
  • 2 eetlepels pijnboompitjes, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de balletjes: meng het gehakt met alle specerijen, de peterselie, het ei en het paneermeel. Meng niet langer dan nodig en maak het gehakt niet te compact. Zo blijven de balletjes mooi sappig.
  • Vorm 30 balletjes van het gehakt. Ik gebruik hiervoor een kleine koekjesschep.
  • Laat de olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de balletjes langs alle zijden bruin, ze hoeven nog niet te garen.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet ze aan de kant.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan.
  • Fruit de uien aan en voeg de selder toe. Laat de groentjes niet kleuren.
  • Roer de tomatenpuree door de groentjes en laat die even meebakken om zoveel mogelijk smaak te krijgen.
  • Blus met de bouillon.
  • Voeg de rest van de groentjes toe en schep om.
  • Laat de saus 30 min pruttelen en leg er dan de balletjes weer in.
  • Laat de balletjes nog 15 min verder garen in de saus.
  • Voeg de peterselie en kikkererwten toe, naar het einde van de gaartijd.
  • Schep dit sudderpotje in mooie kommen en werk af met een mengeling van Griekse yoghurt, tahini en citroensap, en pijnboompitjes.
TIP:

Als je courgette behoorlijk dik is, verwijder dan de zaadlijst. Ik opteer liefst voor jonge courgette, zodat je die volledig kan benutten.
Maak je handen lichtjes vochtig om de balletjes te rollen. Zo blijven ze mooi rond en glad.

Reacties