Flageolets

Foto Cathy Van de Moortele
Zo eenvoudig, goedkoop en lekker: flageolets. In mijn geboortestreek, tegen de Franse grens, zijn flageolets geen nieuwigheid. In de regio waar ik nu woon, het Meetjesland, zijn ze iets minder gekend en je vindt ze ook niet zo makkelijk. Maar als ik ze tegenkom, sla ik meteen een voorraadje in. De blikversie is zeker het kopen waard. Mocht je ze in gedroogde versie vinden: meenemen! Vaak heb ik plots trek in bonen en dan wordt het snel een bokaaltje witte bonen met sjalotjes en een lookvinaigrette of deze flageolets. Heerlijk!
Ik denk dat ik op een van onze maandmenu's toch eens lamskroon met flageolets en gratin dauphinois ga zetten. Denk niet dat ik hier klachten zal krijgen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel vetstof
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 blik flageoletbonen, gespoeld en uitgelekt
  • scheutje azijn
  • peper van de molen
  • zout
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de vetstof warm worden in een pan.
  • Fruit de uisnippertjes glazig en laat ze dan wat kleur krijgen.
  • Roer de geperste look door de uien en laat even meegaren.
  • Voeg de bonen toe en blus met een scheutje azijn.
  • Kruid met flink wat peper en een snuifje zout.
  • Warm de bonen goed door en werk ze dan af met vers gesnipperde peterselie.
TIP:

Bak wat spek mee met de uitjes. 

Reacties