Vanillewafeltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een receptje van Jeroen Meus, onze heerlijke Belgische kok, die het zo mooi weet naar voor te brengen. Zalige gast om bezig te zien en heel down to earth. Ik weet zijn keuken te appreciëren en kijk dan ook graag naar Dagelijkse Kost.
Deze vanillewafeltjes zijn superlekker. Het deeg moet toch een uurtje rusten in de koelkast, zodat het mooi opgesteven is voor je er wafeltjes van bakt. Ik heb het originele recept gehalveerd, kwestie van de kilootjes binnen de perken te houden.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr patisseriebloem
  • 150 gr fijne griessuiker
  • snuifje bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1/2 eetlepel vanillebloem (om vanillepudding te maken)
  • merg van 1/2 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 200 gr boter, gesmolten en afgekoeld
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem met de suiker, het bakpoeder, het zout, de vanillebloem en het vanillemerg, in de kom van de Kenwood.
  • Meng alles mooi door elkaar.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed met de K-klopper.
  • Voeg de gesmolten boter straalsgewijs toe en klop verder tot een homogeen beslag.
  • Spatel het beslag over in een afsluitbare pot en zet hem een uurtje in de koelkast.
  • Je hoeft je wafelijzer niet in te vetten, er zit genoeg boter in het deeg.
  • Zet de thermostaat op 6 (Frifri wafelijzer).
  • Bak wafeltjes van zo'n 40 gr per stuk. 
  • Laat de wafeltjes goudbruin worden en laat ze dan afkoelen op een rooster.
  • Bewaar in een gesloten Tupperware doos.
TIP:

Je kan balletjes rolletjes van het deeg als je ze allemaal precies even groot wilt. Weeg dan telkens je porties af.
Gebruik de mal voor galetten.

Reacties