Brood met polenta

Foto Cathy Van de Moortele
Het is ongelooflijk hoeveel mensen in deze coronatijd aan het bakken slaan. De rekken met bloem en gist zijn leeg en kunnen niet op tijd aangevuld worden. Elk nadeel heeft zijn voordeel zeker? Het doet me alvast plezier, dat mensen nu wat meer tijd hebben om weer eens in de keuken te staan en zelf brood te bakken. Want wat je zelf doet...

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr water, lauwwarm
  • 140 gr (karne)melk, lauwwarm
  • 15 gr verse gist
  • 270 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 60 gr fijne polenta (maïsmeel)
  • 5 gr zout
  • 15 gr vetstof
  • 2 eetlepels meloenpitjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zonnebloempitjes
  • 1 extra lepel zonnebloempitjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de (karne)melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Met een garde klop je de gist los tot hij opgelost is in het vocht.
  • Voeg de bloem en polenta toe.
  • Strooi het zout op de bloem en leg de vetstof er bij.
  • Gebruik de K-klopper om het deeg eerst te mengen.
  • Eens het deeg samenkomt, kan je overschakelen op de kneedhaak.
  • Kneed het deeg 11 min.
  • Leg het opgebolde deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat 45 min rijzen.
  • Leg het deeg terug in de kom van de Kenwood en voeg de meloenpitjes, sesamzaadjes en 1 eetlepel zonnebloempitjes toe. 
  • Kneed het deeg kort door, zodat de zaadjes opgenomen worden door het deeg.
  • Strooi de extra lepel zonnebloempitjes op een schaaltje.
  • Vorm het brood, bestuif het lichtjes met water en duw de lichtjes bevochtigde bovenkant in de zonnebloempitjes.
  • Leg het brood op de onderste schaal van de broodbakbol (bestuif die eerst lichtjes met bloem) en dek af met de koepel.
  • Laat het brood nogmaals 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C. 
  • Snij het brood in met een lamé mesje, zodat het mooi kan opengaan in de oven.
  • Bak het brood 35 min onder de koepel. 
  • Verwijder de koepel en bak nog 5 min.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Heb je geen broodbakbol? Bak het brood dan op de bakplaat. Reken op 35 min op 200°C hetelucht.
Karnemelk (ongezoet) geeft een leuke toets aan dit brood. Je kan het ook vervangen door gewone melk.
Mijn pitten en zaden bestel ik bij De Notenshop. Gebruik de pitten en zaden die je zelf in je kast staan hebt. Pompoenpitten doen het ook goed bij dit brood.

Reacties