Orecchiette met roomkaas en erwtjes

Bijschrift toevoegen
Het begint meestal met het feit dat ik zin heb om pasta te maken. De semola wordt uit de kast gehaald en ik zorg voor lauwwarm water, zodat het deeg mooi zacht wordt. Daar er in dit deeg geen eieren gebruikt worden, heb ik een klein beetje kurkuma toegevoegd aan het deeg, wat resulteerde in mooie, gele orecchiette. Na het koken zag je daar echter niets meer van...
Orecchiette zijn typisch voor Zuid-Italiƫ. Het is pasta op basis van semola (harde durum) en water. Deze pasta is ontstaan destijds, toen eieren te duur waren waardoor ze vervangen werden door water.
Dit pastagerecht heb ik geserveerd met sous-vide kipfilet (1u30 gegaard op 62.7°C), die ik na het warmwaterbad droog gedept heb, om hem daarna nog even aan te kleuren in een hete, gietijzeren pan. Zalig!

Wat hebben we nodig:
  • pastadeeg op basis van 200 gr semola en 80 gr lauwwarm water
  • 1 vlootje Philadelphia roomkaas
  • verse dragon, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de semola met het water in de keukenrobot met het gladde mes (om te kneden, niet om te snijden) tot je fijne kruimels hebt.
  • Kneed alle kruimels samen tot een bal en stop die in een diepvrieszakje.
  • Laat het deeg zeker 30 min rusten, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
  • Kneed het deeg nog even door.
  • Snij plakken van het deeg en snij die in repen.
  • Rol elke reep tot een lang, dun worstje van ongeveer 1 cm diameter. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Snij stukjes van het deeg van 1 cm.
  • Zet een broodmes op een deegstukje en trek het mes over het deeg naar je toe.
  • Het deeg zal opkrullen. Rol het deegstukje open en vouw het over je vinger.
  • Je hebt nu orecchiette gemaakt.
  • Laat de orecchiette minstens 2u drogen op een horizontaal pastadroogrek. Die droogtijd zal er voor zorgen dat ze hun vorm goed blijven houden tijdens het koken.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng het water aan de kook.
  • Ondertussen zet je een grote pan op het vuur en daar laat je de roomkaas zachtjes in smelten.
  • Kook de orecchiette beetgaar en schep wat van het pastakookvocht bij de roomkaas.
  • Kruid de saus met verse dragon, flink wat peper en zout.
  • Giet de orecchiette af en hou nog wat pastakookvocht apart.
  • Voeg de orecchiette toe aan de pan, samen met de erwtjes en de Parmezaanse kaas.
  • Warm nog even goed door.
  • Voeg extra pastakookvocht toe indien nodig.
  • Verdeel de pasta over 2 borden en strooi er nog wat extra dragon over.
TIP:

Orecchiette vind je niet altijd in de winkel. Uiteraard wel in Italiaanse speciaalzaken. Maar het is superleuk om zelf orecchiette te maken. Laat ze helemaal drogen, zodat je ze daarna kan bewaren in een Weckpot. Zorg wel dat ze helemaal droog zijn (dat kan zelfs 2 dagen duren) voor je ze opbergt in een gesloten bokaal, anders zullen ze beschimmelen.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties