Vispannetje

Foto Cathy Van de Moortele
De diepvriezer is opgeruimd en gereorganiseerd. Altijd goed om af en toe eens door de vriezer te gaan en te kijken wat je nog in huis hebt en wat je kan verwerken tot een nieuw gerecht. Mijn diepvriezer smeekte om vis in te slaan en dat heb ik dan ook gedaan. Alles werd snel thuis geleverd en ik kan weer kokerellen.
Een vispannetje lust iedereen. Ik heb er vandaag voor gekozen, om ook eens een zeevruchtenmengeling te gebruiken. Deze mix had ik gekocht om een pizza mee te beleggen, maar hij past evenzeer in een vispannetje. Wat ga jij er bij eten? Knapperig vers stokbrood? Aardappelpuree?

Wat hebben we nodig:
  • 275 gr kabeljauwstukjes voor de wok
  • 175 gr zeevruchtenmix de luxe
  • 130 gr wilde zalm
  • 500 ml visbouillon
  • vetstof
  • 160 gr prei, schoongemaakt en in fijne ringetjes gesneden
  • 160 gr wortel, schoongemaakt en in fijne plakjes gesneden
  • 250 gr Parijse champignons, in plakjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 500 ml visbouillon (die heb je al staan van het pocheren van de vis)
  • 100 ml culinaire room
  • 100 ml witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • verse dille, gesnipperd
  • verse dragon, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat alle vis ontdooien in de koelkast. Doe dat daags voordien.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pocheer de vis per soort in de warme visbouillon. Dat duurt maar enkele minuten.
  • Schep de stukjes vis in een ovenschaal.
  • Hou de bouillon warm.
  • Laat wat vetstof warm worden in een grote pan.
  • Fruit de prei glazig met de worteltjes, tot ze al dente zijn. Laat ze niet kleuren.
  • Verdeel deze groentjes over de vis.
  • Bak nu de champignonnetjes krokant in dezelfde pan.
  • Verfris de champignons met citroensap en doe ze bij de andere groenten in de schaal.
  • Kruid met peper en zout.
  • Maak de saus: laat de boter smelten in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer met een garde tot een goed gebonden roux.
  • Voeg de warme bouillon in delen toe en blijf goed kloppen tot je een gebonden saus hebt.
  • Roer de room en de wijn door de saus.
  • Werk de saus af met dille en dragon en giet ze over de vis en de groentjes.
  • Zet het vispannetje 30 min in de oven (of langer als je het pas enkele uren nadien wilt eten en de schotel uit de koelkast komt).
TIP:

Je kan het vispannetje nog afwerken met geraspte kaas als je dat lekker vindt.
Voeg wat tomatenpuree toe aan de roux, als je liever een roze saus wilt.

Reacties