Italiaanse San Marzano tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was heel blij dat de plaatselijke groentenwinkel San Marzano tomaten in huis had. Deze tomaten bevatten weinig pitjes, zijn heel makkelijk te ontvellen en zijn dus ideaal voor een echte
huisgemaakte tomatensaus. Heel eenvoudig, snel klaar en bijzonder smaakvol. Heb je nog verse basilicum in de tuin?

Wat hebben we nodig:
  • 10 rijpe San Marzano tomaten, kroontje weggesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen look, geplet
  • fleur de sel
  • snuifje suiker
  • 1 tak verse basilicum
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Breng een grote pot met water aan de kook.
  • Snij elke tomaat onderaan kruiselings in met een scherp mesje. Dit zal je helpen om de velletjes er makkelijker af te krijgen.
  • Van zodra het water kookt, leg je de tomaten in de kokende water.
  • Haal de tomaten na 15-20 sec uit het kokende water en leg ze op een groot bord om wat af te koelen.
  • Je ziet dat de velletjes al loskomen. Trek ze er allemaal af met je vingers of met een scherp mesje.
  • Hak de tomaten.
  • Laat de olie zachtjes opwarmen in de pan, met de tenen look.
  • Voeg de gehakte tomaten toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Kruid met wat fleur de sel, suiker en een tak basilicum.
  • Laat de saus 30 - 60 min trekken op laag vuur, tot de tomaten helemaal kapot zijn.
  • Gooi de look en de basilicum weg.
  • Mix de saus als je dat wenst of wrijf ze door een fijne metalen zeef, zodat de laatste pitjes er uit zijn.
TIP:

Serveer deze saus over vers gemaakte pasta. Werk af met vers geraspte pecorino of Parmezaanse kaas en fijngesneden verse basilicum.
Ik gebruik hiervoor de beste ingrediƫnten die ik kan vinden: Jacoliva olijfolie, rijpe San Marzano tomaten, verse basilicum... en dat proeft naar de eerlijke, Italiaanse keuken.

Reacties