Bulgur salade

Foto Cathy Van de Moortele
Een ideaal bijgerecht als je BBQ doet: salade van bulgur. Bulgur is de gezondere variant van de meer gekende couscous. Vooral gekend in de Turkse en Noord-Afrikaanse keuken, maar toch ook bij ons vlot te verkrijgen. Bulgur kan je zelfs als ontbijtgraan eten, hoe leuk is dat? Voeg naar believen yoghurt, noten en vers fruit toe voor een uitstekende start van je dag.
Bulgur klaarmaken is poepsimpel: je overgiet de bulgur met kokend water, laat hem wellen, giet hem door een zeef en klaar! Ik zei het je toch? Een ideaal bijgerecht, waar je weinig werk aan hebt, maar die wel boordevol smaak zit.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr bulgur
  • 1/2 komkommer, in fijne brunoise gesneden
  • 2 San Marzano tomaten, in fijne brunoise gesneden
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 bosje platte peterselie, fijngesnipperd
  • 10 blaadjes citroenmelisse, fijngesnipperd
  • het sap van 1 citroen
  • peper van de molen 
  • fleur de sel
  • goeie olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Overgiet de bulgur met flink wat kokend water.
  • Laat de bulgur zo'n 15 min trekken. 
  • Proef of de bulgur zacht genoeg is.
  • Giet de bulgur door een zeef en druk het water er uit.
  • Meng de bulgur met de komkommer- en tomatenblokjes.
  • Voeg de pijpajuintjes toe.
  • Kruid met de look, peterselie, citroenmelisse, citroensap, peper van de molen en een flinke snuif fleur de sel.
  • Laat de salade 30 min trekken.
  • Werk af met een goeie olijfolie.
TIP:

In deze bereiding heb ik gekozen voor de ongefilterde, bio-olijfolie uit Extremadura (Zuid-Spanje). Deze olijfolie wordt geperst uit jonge, nog groene olijven en zorgt voor een uitmuntende smaak. Licht bitter, licht zoet, met toetsen van tomaat, groene appel en vers geplukte kruiden. Met een zuurtegraad van 0.2°, mag je deze olijfolie extra extra virgin noemen. Te verkrijgen bij 't Spaans Hof in Hamme.
Voor mijn warme bereidingen gebruik ik de Jacoliva olijfolie, ook te verkrijgen bij 't Spaans Hof.

Reacties