Chocolade brownie koek(je)

Foto Cathy Van de Moortele
Deze koekjes zijn groot! Echt groot! Dat komt er van, als je jezelf oplegt om het bij één koekje te houden...
Ze zijn zacht als brownies en zien eruit als koekjes. Met enkele zoutvlokjes bovenop, komt de chocolade nog extra tot zijn recht. Voor de echte chocoholics: chocolade brownie koekjes!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr fondant chocolade Callebaut, gehakt
  • 125 gr boerenboter
  • 120 gr ei (2 grote eieren)
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 130 gr patisseriebloem
  • 1 koffielepel espressopoeder (facultatief)
  • 20 gr pure cacao van een goed merk
  • 4 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • zoutvlokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet twee bakplaten met bakpapier klaar.
  • Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en smelt ze in de microgolf op een laag wattage.
  • Laat de gesmolten chocolade even staan, zodat alle stukjes volledig gesmolten zijn. Pas dan doorroeren.
  • Voeg de boter toe aan de warme chocolade en roer om, tot alles goed gemengd is.
  • Doe de eieren met de 2 soorten suiker in de kom van de Kenwood en klop 5 min op met de draadklopper. Doe dit echt grondig, zodat alles mooi gemengd is.
  • Ondertussen kan de chocolade 5 min rusten.
  • Voeg de chocolade toe aan de eieren en suiker en klop nog even verder op.
  • Meng de bloem met het espressopoeder, de cacao, het bakpoeder en het zout.
  • Zeef deze mengeling boven de natte ingrediënten en meng alles goed met de K-klopper deze keer.
  • Neem een grote ijsschep en schep op elke bakplaat 5 porties. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de porties beslag zit, want het beslag zal zich verspreiden op de plaat. 
  • Strooi op elke portie beslag wat zoutvlokjes.
  • Bak de koekjes 12 min. De koekjes zullen gebarsten zijn (das de bedoeling) en zacht blijven van binnen.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaten, zodat ze mooi kunnen opstijven.
TIP:

Laat het espressopoeder weg, als je geen koffiesmaak in je koekjes wilt.
Maak de koekjes kleiner door een kleinere schep te gebruiken en voor 20 koekjes te gaan. Zo heb je er in elke hand een. Bak de koekjes dan iets minder lang.
Ik gebruik graag het pure cacaopoeder van Van Houten.
Wil je er graag het originele recept op nalezen? Dat vind je hier.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties