Vulling van champignons met hazelnoot

Foto Cathy Van de Moortele
Wie zelf al eens een kalkoen opgevuld heeft, weet hoe lekker die vulling kan zijn. Zo lekker, dat ik vandaag besloten heb, dat er geen enkel bezwaar is om de vulling te maken zonder kalkoen. Deze plantaardige vulling van blokjes oud brood, gemengde champignons en hazelnootstukjes, is op zich al een aardig gerechtje. Serveer deze vulling op kleine blaadjes sla. Yummy!

Wat hebben we nodig:
  • 20 gr gedroogde boleten (of andere gedroogde champignons)
  • 200 ml heet water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 bakje witte champignons, schoongemaakt en grof gesneden
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en grof gesneden
  • 1 bakje oesterzwammen, gescheurd in kleine stukjes
  • 50 ml rode wijnazijn
  • enkele takjes verse thijm, geritst
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gr oud brood, in blokjes gesneden
  • peper van de molen 
  • zout
  • 100 hazelnoten, getoast in een droog pannetje en grof gehakt
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de gedroogde boleten in een kommetje en overgiet ze met het hete water. Laat ze zacht worden.
  • Laat de olie warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit de sjalotjes met de look op een lage temperatuur, zodat ze zacht worden zonder te kleuren.
  • Voeg de 3 soorten champignons toe, samen met de uitgelekte boleten. (hou het weekvocht van de boleten apart).
  • Laat de champignons mooi kleuren en garen.
  • Blus met de rode wijnazijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Kruid met thijm en laurier.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een grote ovenschaal klaar en vet die lichtjes in met olijfolie.
  • Schep de champignons in een grote kom en laat ze helemaal afkoelen.
  • Eens de champignons afgekoeld zijn, voeg je de broodblokjes toe. Kruid met peper en zout.
  • Meng de hazelnootstukjes onder de vulling, giet het weekvocht van de champignons erbij en schep nog eens goed door. 
  • Werk af met verse peterselie.
  • Verdeel de vulling over de ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, zodat ze niet kan uitdrogen.
  • Bak de vulling 35 min met de folie en dan nog 10 min zonder folie.
  • Serveer deze vulling als bijgerecht of schep ze op kleine blaadjes sla.
TIP:

Maak de vulling gerust op voorhand klaar. Bak ze pas af op het moment dat je ze wilt gaan eten.
Gooi geen brood weg. Je kan er zoveel meer mee doen. Paneermeel, wentelteefjes, toast, crostini, vulling, ...
Je kan de hazelnoten ook vervangen door pecans of walnoten.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties