Challah

Foto Cathy Van de Moortele
Een heerlijk Joods brood: challah. Je hebt geen idee hoe lekker de keuken momenteel ruikt. Het brood is net uit de oven. Hopelijk kunnen we wachten tot het brood is afgekoeld.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr water
  • 18 gr verse gist
  • 515 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 80 gr vloeibare honing
  • 100 gr ei
  • 70 gr eierdooier
  • 14 gr zout
  • 60 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel water
  • sesamzaad of maanzaad
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het vocht en giet de honing, de eieren en de dooiers erbij.
  • Strooi het zout op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen de afgekoelde boter straalsgewijs toe.
  • Vet een kom lichtjes in.
  • Bol het deeg los op en leg het in de kom. Sluit af met een deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen. Je zal nog niet superveel verschil zien in het deeg.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Bol het deeg wat steviger op en leg het opnieuw in de kom.
  • Sluit af met het deksel en laat het deeg nog eens een uur rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en weeg het af.
  • Verdeel het deeg in 3 of 4 gelijke delen, afhankelijk van het feit of je een vlecht met 3 rollen zal maken of 4.
  • Laat de porties 10 min rusten.
  • Rol elke portie uit tot een lange rol.
  • Vlecht de deegporties tot een challah brood en leg het op een bakplaat die van bakpapier is voorzien.
  • Bestrijk het brood met een laagje ei.
  • Zet het brood in de oven, met enkel het lichtje aan. Laat het brood 2u rijzen.
  • Om de 40 min bestrijk je het brood opnieuw met een laagje ei.
  • Haal het brood uit de oven en verwarm de oven voor op 180°C. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bestrijk het brood een laatste maal met ei en strooi er de sesamzaadjes over.
  • Zet het brood in het midden van de oven en draai de temperatuur meteen terug tot 160°C.
  • Bak het brood 45 min of tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

Challah brood is het beste brood om wentelteefjes van te bakken. Snij dikke sneden brood af en wentel ze door ei met melk. Ik durf er ook al eens wat vanillemerg bij te doen. Bak het brood aan beide zijden in wat vetstof op een matig vuur. Serveer met rood fruit.
Je kan de boter ook vervangen door evenveel neutrale olie.

Reacties